Home » Wandelverslagen 2022

Wandelweekend Berg en Dal 18/19 juni o.l.v. Maarten

Zaterdag 18 juni. Een tropisch warme dag. Jammer, door blessureleed waren er 2 afzeggingen en Robert kon niet ivm zijn studie aan de KUL (Katholieke Universiteit Leuven (campus Brussel). Aanwezig 3 dames en 5 heren + 11.30 op het plein van de Cenakelkerk, ook gids Maarten kwam erbij, samen 9 wandelaars. Het paadje links leidde naar het Pelgrimshuis 'Casa Nova' voor de uitstekende broodmaaltijd, klaargezet door lekenbroeders Frans en Jan. Het brood was zo overheerlijk vers dat vooral de heren er bijna niet genoeg van kregen. + 13 uur klaar voor de excursie wandeling door het gebied van Berg en Dal. De naam 'Berg en Dal' is ontleend aan de hoogteverschillen in dit gebied, ongekend voor NL begrip. Een etappe van het Romeinse Limes pad (historische grens van het oude Romeinse Rijk) werd gevolgd naar de bekendste en meest bijzondere bezienswaardigheid het Romeinse Aquaduct, het  enige aquaduct dat in NL gevonden is. Onderweg naar prachtige uitzichten voorzag Maarten in uitleg over Romeinse historie en vindingrijkheid. Terug om 15.45 bij de Cenakelkerk aansluitende bezichtiging, een uniek voorbeeld van oriëntalisme in Nederland. Opgefrist naar het avondeten wat een goed verzorgde lekkere 3 gangen maaltijd bleek te zijn. Ewa kwam erbij. Nog een interessant bezoekje aan de huiskapel. Daarna gezellige afsluiting op het Konbanwa terras onder genot van biertje/fris etc. Einde van een mooie wandeldag. Wandelafstand 9 km met grote hoogteverschillen 546 m, een kuitenbijtertje.
Zondag 19 juni. Een weersomslag regenachtig, 10 ‘C verschil. Na goed ontbijt en voorzien van lunchpakket op weg met 7 wandelaars en 2 naar het Afrika museum. In grote lijn werd het Romeinse Limes pad opgepakt in de sporen van het aquaduct naar Nijmegen (Noviomagus) doorspekt met uitleg en wetenswaardigheden van Maarten. Het was regenachtig, gelukkig vanaf 11.30 droog. De mooie natuur in over het Koen van de Poelpad, daar korte pauze in het zonnetje, bij de vijver overdekt met eendenkroos de meerkoetjes zwommen er met moeite doorheen. Verder over de Kwakkenberg vervolgens Ubbergen langs akkers, weiden, reiger, weidevogels, uitzichten net een ansichtkaart. Grote pauze in Beek bij het waterornament tegenover de PKN kerk. Langs beeld vd was wasvrouw, van de 19e eeuw tot ver in de 20ste eeuw was Beek het centrum van wasserijen en blekerijen door de aanwezigheid van schoon, zacht beekwater. Een klimmetje omhoog over een deel van de N70 (natuurwandelroute). Verrassing zo ineens wegwijzer Notre Dame en verderop de P.C.Hooftstraat, tja zo kom je nog es ergens. Via het landgoed Holthurnse Hof langs vakantieboerderij/wijngaard de Holdeurn naar het Afrika Museum café waar Jan Hendrik en Rens wachten. Ook nu kwam Ewa er gezellig bij. Onder genot van koffie/thee en lekkers, appelgebak cijfer 8, gezellig gebabbeld. De wandelaars hadden nog 2.3 km te gaan tot het eindpunt Hotel Konbanwa. Maarten werd heel hartelijk bedankt voor het verzorgen van de wandeling met interessante uitleg en verhalen.  Om + 16.30 ging ieder huiswaarts, einde van een mooi weekend. Wandelafstand 16.7 km met hoogteverschil 232 m.

 

Zondag 29 mei Knapzakroute ‘Trage Tocht Norg’ o.l.v. Jan S

In de aanloop was het frisser dan gedacht. Bij het bospaviljoen de Norgerberg schoven aan de gereserveerde tafel  6 heren en 6 dames aan. Namens John S werd ieder hartelijk bedankt voor de aandacht/kaartjes die hij voor zijn  75ste verjaardag heeft ontvangen. John trakteerde ons op koffie/thee. Jan S was de gids, zoals wij van hem weten, bereid hij zich terdege voor een zo mooi mogelijke route uit te zetten. Er waren historische elementen in de route opgenomen naast het genieten van het specifieke essenlandschap (landbouwgronden) en de natuur. Jan S benadrukte het thema van deze tocht 'Trage Tocht' bedoeld om te onthaasten. Over zandpaden, langs authentieke Saksische boerderijtjes, molen Noordenveld en archeologische monumenten naar het brinkdorp Norg, langs de Margaretakerk (13e eeuw Romaanse Kerk). Toen was het tijd voor de lunch. Een culturele uitstapje aan het Kunsterf Norg werd aangereikt door Erika en ingepast. Het Norgerholt, een groot oerbos tussen Norg en Westervelde in. Het Norgerholt werd aangewezen als bosreservaat. Dit betekent dat er niet meer wordt gekapt of geplant zodat de begroeiing zijn natuurlijke levenscyclus kan volgen. Het Norgerholt maakt ook deel uit van de Nederlandse Natura 2000 gebieden. In de Oosterduinen werd kort stilgestaan bij het verzetsmonument. Voor de bewoners van recreatieverblijven was een frappante brievenbussen plek gemaakt. De route leidde langs heide, weilanden, ruig natuurterrein, maisvelden en vergezichten.  Op de es worden verschillende gewassen verbouwd, nieuwsgierig werd met de planten app uitgezocht welke gewassen het betrof. Opvallend was dat er langs de randen van de akkers brede stroken met fleurige wilde bloemen waren ingezaaid. Al met al een prachtige, verrassende afwisselende wandeling. Om 15.20 terug in de Norgerberg waar Jan Hendrik ons opwachtte om gezellig samen, onder genot van koffie/thee, drankjes en lekkers, appelgebak cijfer 8 de mooie wandeldag af te sluiten. Jan S werd hartelijk bedankt voor de mooie route die hij voortreffelijk heeft uitgewerkt. Af en toe viel er een drupje maar verder prima wandelweer. Einde van een mooie en gezellige wandeldag. 

Wandelafstand 17.9 km. 

Zondag 8 mei Knapzakroute ‘Rondom Blauwe Stad’ o.l.v. Paul

Hoewel het terras van de brasserie aan de sluis van Midwolda uitnodigend er uit zag, was het toch te fris dus werd er verzameld aan de stamtafel van ‘Brasserie Old School’. De brasserie is gevestigd in een prachtig oud schoolgebouw, bouwjaar 1869. Onze hartelijke dank aan de bedrijfsleidster, zij opende de deur speciaal voor ons 1 uur vroeger. Maarten en zoon Robert, de gidsen voor het wandelweekend 18/19 juni in Berg en Dal, waren met Anita meegekomen. In de hal zag Robert de piano waar hij bijna onmiddellijk achter kroop te musiceren. 10.30 uur, samen met gids Paul wandelden 10 heren en 5 dames, waaronder een nieuwelinge, naar het beginpunt. Blauwestad is een uniek stukje NL in een bijzonder deel van NL: het Oldambt. Wat ooit
akkerland was, is nu een geweldig woongebied, omgeven door een groot meer (Oldambtmeer) en ongerepte natuur. De route leidde rondom het Oldambtmeer langs het standbeeld van Sicco Mansholt (nederlandse boer,politicus en verzetsstrijder). Bij het unieke levende bouwwerk de Wilgenborg (organisch kunstwerk dat samengaat met de seizoenen en elementen) bedoeld als ontmoetingsplek en onze pauzeplek, voegde
Maritha zich bij. Over de Pieter Smit brug, de langste fiets- en wandelbrug van Europa. Kenmerkend waren de weidse uitzichten, vergezichten, wuivende grote rietkragen. In een van de rietkragen werd een broedende zwaan ontdekt. Terug bij de brasserie, nu wel op het terras, ook Jan Hendrik was voor de gezelligheid aangeschoven. De meesten trakteerden zich ook op het aanbod van gebak. Appelgebak, cranberry-notengebak en vruchtengebak eensgezind becijferd op een 9. Paul werd hartelijk bedankt voor het verzorgen van de wandeling met een super locatie als verzamelpunt. 

Wandelafstand 15.8 km.

Zondag 17 april 1e Paasdag Knapzakroute ‘Opende’ o.l.v. John S

Onder een strakblauwe hemel streken 6 dames (waaronder 2 nieuwe) en 8 heren neer op het terras van het restaurant van camping 't Strandheem alwaar we hartelijk welkom werden geheten door de eigenaresse van het restaurant. Na de koffie/thee vertrokken we om circa 10.30 uur onder leiding van John. Al direct bij de start van de wandeling klonk in de verte het geluid van crossmotoren. Bij de voormalige radarpost uit WOII in Trimunt vertelde John ons over de geschiedenis van dit gebied. Bij de radarpost (stelling Trimunt) werd de koers van overvliegende geallieerde bommenwerpers vastgesteld. Verderop stonden we stil bij een gedenksteen voor 16 jongens/mannen die daar op 3 mei 1943 door de Duitse bezetter zijn geëxecuteerd. Tijdens de Meistaking van 1943 hebben een paar jongens wat boomstammetjes over de weg naar Trimunt gelegd. De Duitsers hebben dit als sabotage van de radarstelling opgevat. Dit was het natuurlijk niet. Het was een verzetje, kwajongenswerk. (Bron: Tracesofwar.nl). Verderop liepen we over het viaduct over de A7 en ging de route afwisselend over asfalt en onverharde paden. Onderweg genoten we van bomen en struiken die in bloei stonden. Tussen de middag kwamen we aan in Marum waar we, gezeten op bankjes bij het oorlogsmonument op de begraafplaats van de Hervormde Kerk onze lunch nuttigden. Daar sloot ook Ivon bij ons aan. Na de lunch vervolgden wij even buiten Marum onze weg via het Natuurpad. Dit vrijwel kaarsrechte pad loopt over het voormalige tracé van de tramlijn Groningen - Drachten, in Groningen bekend als de "Drachtster tramlijn, later ook wel de Philips Lijn genoemd. De spoorlijn van in totaal circa 43 kilometer is in 1913 geopend en in 1985 gesloten (bron: Wikipedia). Ook daar werd even stilgestaan bij een gedenksteen op de plek waar op 8 december 1944 door de Duitse bezetter 5 mensen zijn geëxecuteerd "Wegens de aanslag op de stoomtram van de Ned. Tramweg Maatschappij" aldus het opschrift op de steen. Even verderop liepen wij langs en door het enige heideterrein in het Westerkwartier. Een werkelijk prachtig gebied met heide en water. Om circa 15.15 uur arriveerden wij weer bij het restaurant van camping 't Strandheem. John werd hartelijk bedankt voor de mooie wandeling. Op het terras werd onder het genot van een consumptie nog even nagenoten van de mooie wandeling op Eerste Paasdag. Cijfer appelgebak: 8,5. Afstand wandeling: 18 km.

Zondag 27 maart Knapzakroute ‘Poort naar Ter Apel’ o.l.v. Fred

Een frisse zondagochtend, het beloofde zonnetje liet zich (nog) niet zien. 5 Dames en 3 heren schoven aan de stamtafel van hotel Boschhuis naast het klooster. Eén van de weinige keren dat de dames in de meerderheid waren. Jan Hendrik en Margriet schoven ook aan, zij gingen een mooie fietstocht maken. Ter Apel is het grootste dorp in de gemeente Westerwolde. Het dorp ligt bij de beek Ruiten Aa, waarvan het dal samen met de Ter Apeler Bossen hoort bij de ecologische hoofdstructuur van Nederland. Even over 10.30 liepen we door de straten van het tuindorp Agodorp, een buitenwijk wat gebouwd werd voor de werknemers van aardappelfabriek AGO NV. Overduidelijk was het standsverschil, eenvoudige rijtjeswoningen en woningen van een zekere allure. Bij de buitenkant van de Uilenburcht onderdeel van het kleine attractiepark Wonderwereld werden we gadegeslagen door grote uilen. Een oud Joods begraafplaats werd gepasseerd wandelend over de Roelagerweg naar Ter Haar. Nabij de oever van de splitsing van het Ter Apelkanaal en het  Ruiten A Kanaal ligt nog kazemat S16, een bunker uit WOII. Door het mooie, verrassende natuurgebied Westerwolde, genieten van mooi uitzicht, wuivend riet, overstekende kikkertjes/padje, naar gehucht Roelage vandaar naar gehucht Ter Haar. Intussen liet de zon zich geregeld zien, korte pauzeplek bij de Standerdmolen, afkomstig uit vestingstadje Bourtange, de enige originele in de provincie Groningen. Vervolgens door gebied Het Heem naar het zwembad Moekesgat waar Yvon zich bij voegde. Dwars door het dorp, langs de Rooms Katholieke OBS De Vlinder met het Joods Monument ter herinnering aan de 5 kinderen die door de Duitsers samen met hun ouders werden afgevoerd naar concentratiekamp Westerbork. De Stationsstraat door, voorheen het knooppunt van spoor- en tramwegen, langs de Oude HBS naar de Hoofdstraat met een verscheidenheid grote herenhuizen, vandaar terug door het Kloosterpark. Fred had in de route veel jeugdherinneringen verwerkt, tijdens de wandeling vertelde hij met regelmaat daarover. 15.05 terug, een drukte van belang vnl van meer wandelaars en fietsers, zowel binnen als buiten. De vriendelijke bediening maakten gauw zitruimte voor ons zodat er gezellig na gebabbeld kon onder genot van drinken en lekkers. Aardbei plaatgebak cijfer 9, appelgebak 7.5. Jan Hendrik en Margriet kwamen er ook bij. Fred werd hartelijk bedankt voor de afwisselende, interessante wandeling. Einde van een mooie, vooral gezellige wandeldag. Wandelafstand 17.2 km

 

Zondag 6 maart Knapzakroute ‘Dorp en Veld’ o.l.v. George

De lucht was blauw en het zonnetje scheen. Prima wandelweer. Aan de stamtafel waren 3 dames en 8 heren waarvan 1 nieuweling present. De bediening klantvriendelijk en heel bekwaam. De lekkere cappuccino werd barista waardig geserveerd, koffie van uitstekende kwaliteit, de thee goed verzorgd. Een dame stelde voor om het loopgeld te doneren aan hulp voor Oekraïne. Iedereen was akkoord. Iets over half 11 vertrokken wij richting buurtschap Gieterzandvoort langs weidse velden en akkers. Het werd al gauw duidelijk waarom het cafe restaurant 't Zwanemeer heet, want met regelmaat zagen wij groepjes zwanen in het veld. Vervolgens langs de Hunze in het natuurgebied Bonnerklap en Torenveen. Dit nieuw natuurgebied (2015) ligt tussen Gieten en Gieterveen. Het natuurgebied was een openbaring, zichtbare herstel van de beekloop van de Hunze. De beekloop kreeg vrij spel om natuurrijk landschap haar gang te gaan.  Ook is gebleken dat bevers dit gebied hebben gekoloniseerd. Bij het buurtschap Veenhof waar grote pauze werd gehouden voegden zich Maritha, Yvonne en Lineke bij. Lineke werd gebracht door Janet en André, zij maakten een fietstocht in deze buurt. Behalve Veenhof werden buurtschappen Achter het hout, Kostvlies, Torenveen en Bonnerveen doorgewandeld. Namen waar wij het bestaan niet van wisten. Het Bij het Torenveen liepen wij door stukken bos, een van de weinig plekken waar de Hunze plaatselijk doorstroomt. Tijdens het wandelen werd er af en aan bijgekletst. Wij hebben elkaar lange tijd gemist en blij om vanouds op wandelpad te zijn. Kenmerkend voor deze tocht was het weidse daarbij zijdelings de Hondsrug en de vele weidevogels. Om 14.50 u. terug bij t Zwanenmeer, een paar gingen gelijk huiswaarts. De mooie dag was uitermate geschikt voor de route 'Dorp en Veld'. George werd hartelijk bedankt voor de wandeling. Voor de blijvers werden tafels bij elkaar geschoven om onder het genot van drankje en lekkers verder te babbelen. Ook Janet en André schoven aan. Zowel het kwark als het appelgebak kregen beoordeling 7. Door deze en gene werd het loopgeld verdubbeld ten bate van Oekraïne. Einde van een zeer geslaagde middag. Wandelafstand 17,8 km. Totale donatie €35 Oekraïne.

Zondag 13 februari Knapzakroute ‘Dwalen door Diakonieveen en Delleboersterheide’ o.l.v. Jan René

Een regenachtige zondag was voorspeld. Gelukkig kwam die verwachting niet uit, wel fris en het zonnetje liet zich gelden. Bij café Boszicht werden wij hartelijk ontvangen door Yvonne. 4 Dames en 7 heren waren present. Via oversteek Bovenweg (waarschijnlijk een oude Romeinse weg naar Makkinga) naar de Oosteregge langs akkers door buurtschap Frankrijk verder over een breed graspad dat bleek de voormalige Dorpsstraat van Nijeberkoop te zijn. Jan René vertelde onderweg wat historische wetenswaardigheden o.a. over het verdwenen dorp Middelburen. Op weg naar natuurgebied Diakonievene, de naam stamt uit de tijd dat de diakonie van Nijeberkoop voor de armen zorgde en daar turf voor hen won. De kerkelijke armenzorg vond dat de plaatselijke bevolking 's winters geen kou mocht lijden. De tegenwoordige plassen zijn overblijfselen waar de natuur zijn gang ging. Een rijk gebied voor vogels, vlinders, insecten, amfibieën, kleine reptielen en reetjes. Verder door buurtschap Egypte, langs riviertje de Tjonger, bij sluis II aan de Alberdaweg naar P terrein Diakonievene voor een korte stop vandaar een extra rondje door mooi natuur. Terug bij P terrein Diakonievene voor de lunch, 2 dames sloten aan voor de halve route voor het laatste gedeelte over de Delleboersterheide en 1 dame en 2 heren voor eigen korte route. Kenmerkend waren de natuur paadjes, poelen, bosjes, houtwallen en bomenlanen met mooie uit- en aanzichten.Om 15.45 stapten wij café restaurant Boszicht binnen voor de nazit en het stamppotbuffet. Het was heel gezellig met elkaar onder het genot van een super goed verzorgd stamppot buffet. Het buffet had de 3 traditionele stamppotten boerenkool, zuurkool en hutspot, daarbij fantasie van de kok stamppot zoete aardappel/pompoen. Er werd gretig gegeten, dus kwam er nog aanvulling rucola/pompoen. Ter afsluiting nog een verrassingsdessert. Meer dan voldaan, dik en rond gingen wij huiswaarts. Jan René werd hartelijk bedankt voor de mooie route. Einde van een zeer geslaagde wandeldag. Wandelafstand 19.6 km.

Maak een Gratis Website met JouwWeb