Home » Archief wandelverslagen » Wandelverslagen 2015-2016

Wandelverslagen

1 maart 2015 Knapzakroute de Vloeivelden

Vandaag waren we met 8 dames en 5 heren bij de Ganzenhoeve. Na ee korte uitleg over Landgoed de Groote Scheere met boerderijen die geel/rode luiken hebben ging het langs de houtwallen richting Holthoneresch. Op de open stukken stond een straffe wind. Vlak voor de Vloeivelden bogen we af naar het dorp de Krim, onderweg even een stop bij de kalkoven die tot de jaren zestig van de vorige eeuw heeft gefunctioneerd. De herkomst van de naam van het dorp komt waarschijnlijk van de bocht die zich in het dorp in de Lutterhoofdwijk bevindt. Ten Noorden van de Krim maakten we een lusje door een bebost gebied. Na de luch ging het verder langs een mooi kerkje en over een brug over de Lutterhoofdwijk. Verderop was de voormalige aardappelmeelfabriek AVEBE. Al kijkend naar de fabriek zagen we achter de hekken drie giraffes. Daarna ging het richting de Vloeivelden. Dit vogelgebied is van oorsprong een speolwaterbassin van de AVEBE. We namen een kijkje bij een vogelkijkhut. De muizen hadden allerlei gaten gegraven in de dijken rond de vloeivelden. Enkelen van ons beklommen een uitkijktoren voor een overzicht van het gebied.

IMG_7112.JPG  IMG_7178.JPG  P1010772copy.JPG  P1010775copy.JPG

22 maart 2015 2e etappe Hannekemaaierspad Scheemda-Hoogezand

Vandaag zaten er 3 dames en 7 heren aan de koffie in hotel restaurant Faber. Onder een stralende zon ging het in 2 auto's naar Scheemda. Vandaar ging het in warme kleding richting Zuidbroek over een grasdijk langs het Winschoterdiep. Over de Zuidbroeksterbrug liepen we Zuidbroek binnen waar we ons bij een haventje neer vlijden. Na de lunch ging het verder richting Sappemeer. We splitsten ons op in 2 groepjes wat voor de ene groep nog 3 km betekende en voor de andere groep nog een lus van 10 km. De laatste groep passeerde onder meer de spoorlijn richting Duitsland. Hierover werden in de oorlog tienduizenden Joden uit Westerbork naar de concentratiekampen vervoerd. Vervolgens ging het langs de nieuwbouwwijk Vosholen.Daarna stapten we naar het station Martenshoek. We vervolgden onze weg naar Hoogezand waar we na 22 km arriveerden bij hotel Faber.

P1010844copy.JPG  P1010854copy.JPG  P1010859copy.JPG  P1080726-8.jpg  P1080756-8.jpg

12 april 2015 Knapzakroute Ot en Sien

We waren vandaag met 7 dames en 11 heren. Richting Leutingerwolde langs de afslag naar de Vrijbuiter, Bij stoeptegel Ot en Sien werd de route opgepakt, welke door Roden leidde. Op een open plek aan het vennetje in het Mensingerbos was het pauze. We zagen veel bosanemonen en perken speenkruid. De informatieborden langs de route vertelden over vroeger. Langs het tolhuis Foxwolde door de Kleibosch waar potklei aan de oppervlakte komt. Vroeger werd het door monniken afgegraven om er kloostermoppen van te bakken.

OtenSien026.jpg  OtenSien031.jpg  P1060205copy.JPG  P1060221copy.JPG

3 mei 2015 3e etappe Hannkemaaierspad

Gezanlijk gingen 5 dames en 6 heren op weg naar het Centraal station om de trein naar Martenshoek te halen. Van Martenshoek langs de rand van Hoogezand evenwijdig aan het Winschoterdiep door het wijdse land richting Waterhuizen. Hier werd een zijweg ingeslagen om een bezoek te brengen aan het spoormuseum/collectie van Riekje. Helaas is Riekje vorig jaar overleden maar haar man wilde ons graag rondleiden. Napratend en nawandelend werd de route weer opgepakt door het natuurgebied Onnerpolder. In de bermen bloeiden een overdaad aan gele mosterdbloemen. Voordat Haren werd binnengelopen was er zicht op een huizenhoog containerschip die door het Noord-Willemskanaal voer. Het laatste stukje leidde door Zuid-Groningen via de Euroborg naar de Grote Markt.                                         

 

P1010907copy.JPG  P1010910copy.JPG  P1010916copy.JPG  P1010915copy.JPG

24 mei 2015 Knapzakroute Kale Duinen

Bij Ijgenwijs troffen 7 dames en 6 heren elkaar op het terras om onder leiding van de gids de omgeving van Appelscha en het Drents Friese woud te verkennen. Er was veel te zien en te doen. We klauterden over stapels zand langs de N381 waarna we al snel bij het openluchttheater aankwamen. We waren net te laat voor een concert dat was georganiseerd door de Historische vereniging. Daarna ging het door de bossen naar Appelscha. Het was gezellig bij het klimbos en een rommelmarkt. We kregen vervolgens het beloofde cachot uit 1921 te zien. Dit bestond uit een gebouwtje met 2 cellen voor dronkaards en mensen die zich misdroegen. Verder ging het weer door de bossen en langs velden. Na de lunch ging het richting kale duinen. Een prachtig natuurgebied met een uitkijktoren. In deze boswachterij is veel te zien. Er werd in touwen geklommen en een houten hert bestegen. Vlak voor het einde van de wandeling kwamen we langs de Keltische boomkalender. Volgens deze kalender wordt je karakter bepaald door de boom die in je geboorteperiode heerst, je levensboom.

 

DSC03116copy.JPG  DSC03133copy.JPG  P1020146copy.JPG  P1020159copy.JPG

14 juni 2015 Knapzakroute Ooijpolder o.l.v. Paulus van der Heijden

De dag begon bewolkt toch was het prima op het gezellige terras van Oortjeshekken

5 dames en 8 heren waren present. Paulus leidde ons over de dijk de polder in langs grasland over hekjes van boerenpaden. Onderweg werd een kleitichel machine bestudeerd. Kenmerken voor dit gebied zijn de vele steenfabrieken., oude waterkeringen en rivierwateropslag over de grens van Duitsland. Daarna langs weidse velden en dorpjes naar de lunchstop bij de "Waard van Kekerdom"omin het zonnetje te genieten. Toen terug over de dijk, ondertussen was er een mooi uitzicht op een kudde grazende wilde paarden in de waarden. Het scheepvaartverkeer op de Waal, links en aan de overkant van de dijk verschillende steenfabrieken.

DSC03142copy.jpg  DSC03157copy.jpg  DSC03195copy.jpg

5 juli 2015 Knapzakroute Hart van Drenthe

Ondanks het warme zomerweer waren er 7 dames en 11 heren present. In afwachting van een bui genoten we van de koffie en thee. We gingen op pad richting het Stroomdal over landweggetjes, bospaden en bruggetjes. Langs bloeiende aardappelvelden en groene gerstakkers stapten we door het Hart van Drenthe. Links en rechts uitzichten en doorkijkjes over en langs het Zwarte Water/Elpermeer. Terug in boswachterij Schoonlo schuilend voor een bui was het tijd voor de lunch. Toen weer verder. Opvallend veel larixen, vingerhoedskruid, dopheide en verstilde vennetjes. De route leidde over een oude glibberige keienweg naar de Meeuwenplassen van Orvelterzand. Ondertussen bewonderden we Schotse hooglanders. Langs het Oranjekanaal weer terug.

 

P1020227copy.jpg  P1060268.jpg  P1060300.jpg  P1060312.jpg  P1060319.jpg

26 juli 2015 Knapzakroute Schildmeer

De gebruikelijke voorbereiding met voorpret viel dit keer in het water. Er zat niets anders op dan zondag met noodhulp de tuin voor elkaar te maken. Zondag was het gelukkig droog en zonnig. Een kort autoritje bracht ons naar het beginpunt rond het Schildmeer. De tocht leidde ons door hetnatuurgebied Tetjehorn Duurswold over het Schildjer tibat naar uitkijktoren Biesterwied met uitzicht op de oeverlanden van het Schildmeer. Op een mooi plekje bij een steiger en het gemaal was het tijd voor de lunch. Er waren prachtige uitzichten en aanzichten , wuivend graan, zand-strand en bospaden. Er werd nog een extra lusje aan de route vastgeplakt.

Terug begonnen we met de BBQ, alles was in een mum van tijd verorberd met dank aan de kok. Erbij waren o.a een poolse salade, pasa salde met tonijn en wraphapjes. Tegen 19.00 uur begon het te regenen en liep de wandeldag ten einde.

 

  DSC03320copy.jpg    DSC03324copy.jpg  DSC03335copy.jpg  P1020234copy.jpg

P1020277copy.jpg

16 augustus 2015 Knapzakroute Burcht en Kuinderbos

5 dames en 3 heren kwamen bij horeca De Wipkip. De gids verwelkomde ons met uitleg over het wandelgebied en bezienswaardigheden. Letterlijk op de rand van Overijssel en Flevoland begon de boswandeling door het Burchtbos en het uitgestrekte Kuinderbos. Beiden aangelegd in de Noordoost polder op de voormalige Zuiderzeebodem. Tot aan de lunch bij een vennetje hielden we het droog. Daarna bleef het miezeren. Onderweg werd bij een schokbetonnen schuur stil gestaan. Typisch voor de Noordoost polder. De tocht ging verder naar het voormalige havenhoofd vervolgens over een kerkepad naar het dorp Kuinre. Kuinre is een mooi oud Zuiderzeestadje. Een langgerekt dorp gebouwd op een landtong tussen de riviertjes de Linde en de Tjonger.

 

P1020476copy.jpg   P1020477copy.jpg

6 september 2015 1e etappe Friese Woudenpad

De opkomst was magertjes 2 dames en 3 heren. Natuurcamping "de Meenthe"bleek een prachtige plek. Vroeger was het een natuurzwembad. De badmeesterbehuizing is nu receptie. De omkleedcabines omgebouwd naar toiletten, douche en wasgelegenheid. De zonne en speelweides zijn ingericht voor caravans en tenten. We gingen op weg naar ons startpunt in Driewegsluis. Langs en evenwijdig door het beeklandschap van de meanderende Linde. Aan weerszijden moeras, heide, bossen, boomsingels en open weidegebieden. Vervolgens langs houtwallen, graslanden afgewisseld met kronkelende beken. Overal vogels, met name zilverreigers en grijze reigers. Op een open plek werd de geschiedenis van "Catspolder"doorgenomen en de zwerfsteen van 17 kg op echtheid getest. Op een bepaald punt veranderde het pad in een moerasje.

DSC03994copy.jpg P1020585copy.jpg  P1020602copy.jpg

27 september 2015 Knapzakroute Rond de pont

't Haventje bleek een dorpskroeg in Sebaldeburen. We waren met 8 dames en 7 heren op deze zonnige dag. Geert gidste ons het eerste stuk van de route over ongekende paden met hekken. Er was beleid nodig om zonder brokken over de hekken te klimmen. Wat helaas niet bij iedereen lukte. Desalniettemin leidde de tocht in het Westerkwartier van Groningen door afwisselend landschap met opvallende groene weiden, graslanden en mooie oude dorpen. Heel veel interessante bouwstijlen van nostalgische tot futuristisch. En zowaar was daar midden in het land het pontje op handbediening.

P1020612copy.jpg  P1020614copy.jpg  P1020618copy.jpg  P1020643copy.jpg

18 oktober 2015 2e Etappe friese Woudenpad

Onverhoopt werd het een zwaar bewolkte dag. We waren met 2 dames en 3 heren. Vanuit het centrum van Steenwijk naar villa Ram's Woerthe. Bouwstijl Art-Nouveau. Door het bijbehorende park in Engels landschapsstijl met een slingerende vijver en dijken, langs het kanaal Ossenzijl-Steenwijk. Aan de Husselingendijk in het hooi van een schuur rustpunt Schapenweide werd de lunch genuttigd. Na de lunch had de etappe een weids landschap met mooie stukken bossage, bospaden en kerkepaden. Het dorp Oldemarkt werd bekeken en van daaruit richting eindpunt.

20151018_111905copy.jpg  20151018_114939copy.jpg  20151018_124545copy.jpg

8 november 2015 Knapzakroute Smokkelpad

Brouwerij Mommeriete gaf een nostalgische aanblik. Vandaag waren we met 3 dames en 7 heren. We vertrokken over de brug naar het Gramsbergbosje waar zich een prachtige bomenlaam opende. Over onverwachte paadjes volgden we de smokkelaars van weleer. Op strategische punten langs de route vertelden de trappalen hun verhaal.Het pad leidde over de brug van de Vegte in het Duitse dorp Laar. Daar werd de oude molen in Bentheimer zandsteen bekeken. Vandaar terug naar Nederland door het Vechtdal. Aan de waterkant troffen we een kunstwerk aan. Het laatste stuk liep door de binnenstad van Gramsbergen.

DSC04496copy.jpg  DSC04504copy.jpg  DSC04511copy.jpg P1020666copy.jpg

29 november 2015 3e etappe Friese Wouden

Er waren vandaag 3 dames en 8 heren. Door autopech vertrokken we om 11.15 uur van startpunt Meenthe. Vlot voerde de tocht ons door het dorpje Noordwolde bekend om zijn rotan industrie. Langs het Nationaal Vlechtmuseum naar recreatiegebied Spokeplas via gevarieerde bospaden door Friese woud, pastoriebos.  Tot en met de lunch was het droog. Toen verder in een kort buitje en nattigheid met de wind in de rug over het Fries-Drentse grenspad. Aangekomen op het landgoed Boschoord werd er een extra stop ingelast om even bij te komen. Behalve bossen, heidevelden en stukjes Lindevallen zagen we de invloed van de Maatschappij van Weldadigheid.

20151129_115022copy.jpg  20151129_115157.jpg  20151129_124610copy.jpg

20 december 2015 Knapzakroute Kuiern rond Gies

Vandaag waren we met 5 dames en 7 heren. Bij de eerste helft van de tocht werd duidelijk waaraan de naam van het restaurant refereerde. Het pad leidde ons door natuurgebied "de Hoge Stoep". Dit bestaat voornamelijk uit graslanden met Schotse hooglanders, natte heidevelden en bossen. Er waren opvallend veel vogels, een ooievaarsstel, grijze, blauwe en zilverreigers, ganzen en eenden. Geleidelijk betraden we boswachterij Gees door het beekdal van de Geesstroom. Het pad leidde over erg modderig terrein en verdween hier en daar in moeras. het leverde menigeen natte voeten op. De tweede helft leidde naar het authentiek esdorp Gees. Een weide met enorm grote bonte Bentheimer varkens was een bezienswaardigheid.

Iedereen een heel goed 2016 gewenst met veel wandelplezier.

20151220_122310copy.jpg  20151220_151022copy.jpg  P1060485.jpg  P1060510.jpg

10 januari 2016 4e etappe Friese Woudenpad Vledder-Steenwijk

Er waren 4 dames en 5 heren present. De entree en binnenkomst van "de Smederij" was heel leuk door het ontvangst van de gastvrouw. Na de koffie gingen we op pad naar het startpunt in Vledderveen. Over het langgerekte Vledderveldpad met afwisselend landschap. Hier en daar zagen we de werken van "Maatschappij Weldadigheid". Zoals kleine huisjes, een koloniekerkje etc. Linksaf langs bamboekwekerij annex theehuis Meichu naar de Nijensleker Schippersloot. Verder naar het natuurgebied de Eese over het Woldbergpad en de hoogte van de Woldberg dalend naar Duivenslaagte. Terug naar Steenwijk. Deze bijzondere route bestond grotendeels uit onverharde paden en lanen.

20160110_124919copy.jpg  20160110_130926copy.jpg  20160110_164750copy.jpg

31 januari 2016 Knapzakroute Trollenpaadjes

Voor de ingang van het openluchtmuseum Ellert en Brammert stond een bord waarop aangegeven dat het gesloten was maar dat de Boerenherberg voor 't loopje open was. We gingen op pad met 9 dames en 12 heren naar de trollenpaadjes waarbij een stukje museumterrein met bezienswaardigheden werd meegepakt. Aan het begin van natuurgebied de Kijl werd een korte stop gemaakt bij de enorme zwerfkei de Kielse Kei. langs vennetjes, moerasje en heideveld in een droge kuil over het mooi natuurgebied Ellertsveld. De verwachting was om na de Wezuperbrug in het bos een geschikt lunchplekje te vinden. Maar er was enige behendigheid nodig om een zitje uit de koude wind te vinden. De terugweg ging over kleine paadjes. Trollen vergeten soms om zich te verbergen bij zonsopgang en veranderen dan in een kei. Bij de herberg was het stamppotbuffet uitstekend verzorgd en smaakte het ons bijzonder goed.

20160131_182259copy.jpg  P1060873copy.jpg  20160131_140808copy.jpg  P1060890copy.jpg

21 februari 2016 5e etappe Friesewoudenpad

Ondanks de slechte weersvoorspelling kozen 7 heren en 1 dame ervoor  om toch op pad te gaan. We werden hartelijk ontvangen in Welhoven met koffie en cake. De regenkleding werd aangedaan. Via ds. ten Catenwei over boerenlandpaden, bospaden door de Tjongervallei. Lopend over zwaar drassig terrein in gestadige regen richting riviertje de Tjonger. Toen we het bospad bij Nijberkoop uitliepen en uitkeken naar een droog plekje om ons broodje te eten zagen we rechts van ons het uithangbord van café Boschzicht. We besloten om daar te lunchen. Daarna ging de tocht verder en was het zowaar droog. Na het intrigerende bordje wandelroute "tussen Egypte en Frankrijk" werd op een mooi plekje nog even pauze gehouden. Met frisse moed vervolgden we de route naar het riviertje de Linde. Inmiddels regende het weer. Ondanks alle weerstegenslagen bleek deze route heel afwisselend te zijn. Bij de Berkhofschaans, een overblijfsel uit de Friese Waterlinie werd er even uitgeblazen. Verder over de Delleboersterheide en Diakonievene. Er moest een pad in wijds natuur overbrugd worden voordat we het dorp Boije binnen liepen.

IMG_2090.jpg  P1020756copy.jpg  P1020758copy.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb