Home » Archief wandelverslagen » Wandelverslagen 2020

Zondag 27 september Knapzakroute ‘Toren van Rolde’ o.l.v. Eline

Onder bewolkte lucht en frisse wind op de P+R  carpool verzamelden zich 7 heren waarvan 1 nieuweling en 12 dames waarvan 3 nieuwelingen. Om 10.00 leidde gids Eline ons binnendoor over slingerpaadjes naar het Boerbos en klein natuurgebied 't Ruige Veld. Vervolgens een stop bij de Balloërkuil, volgens de overlevering was hier de Etstoel (rechtbank) voor de rechtspraak. Even later een pauze voor een lekker bakkie koffie/thee en praktische zaken bij de Balloohoeve. Jan Hendrik kwam er gezellig bij. 11.45 uur over het bospad naar de Kampsheide langs de schaapskooi. Regelmatig vertelden Eline en Trijnie  weetjes over o.a. de schaapskooi, de voormalige loopgraven WOII, natuurbehoud contra bouwperikelen. Op het Balloërveld graasde de schaapskudde onder toeziend oog van de schaapherder en haar honden. Om 12.50 u. bij de zandverstuiving was het tijd voor de lunch. Voldoende ruimte voor de 1.5 m en toch samen genieten van de natuur en de tijd om bij te babbelen. Het was te fris om lang te pauzeren dus goed 13.00 weer in de benen. Een korte stop bij het kunstwerk van stenen, ontworpen door Arie Vonk, kunstenaar uit Rolde. Het kunstwerk heet De Baak, staat langs het Pieterpad en blijkt een markeringsteken voor wandelaars te zijn die daarop het aantal nog te wandelen kilometers kunnen aflezen. Zuidwaarts terug, de toren van Rolde kwam dichterbij, nog een kijkje bij hunebed D17, D18 en de begraafplaats van de Jacobuskerk. Om 14.30 kwamen we bij eindpunt Grand Café Hofsteenge. Boven verwachting was het prima wandelweer, een heel kort miezertje maar regenkleding was niet nodig. Eline werd hartelijk bedankt voor de hele mooie wandeling. Sommigen gingen direct huiswaarts anderen bleven op het terras voor een drankje en lekkers. Zowel het appelgebak als het kwarkgebak kregen een 9. Het was nog 15 minuten lopen naar de carpool. Einde van een mooie, gezellige wandeldag. Wandelafstand 15.5 km.

Zondag 6 september Knapzakroute ‘RonD(walen)’ o.l.v. Janet

Vanochtend verzamelden zich 4 dames en 9 heren op het terras van restaurant Cornelis in Dalen. Jan Hendrik zou vandaag de route per fiets afleggen en zich af en toe bij ons voegen. Het zonnetje zorgde meteen al voor de juiste stemming. Nadat iedereen had afgerekend gingen we om 10.30 uur op pad. Via de Oude Dalerveensestraat lieten we al spoedig de bebouwing van Dalen achter ons. De route ging o.a. langs en over het terrein van voetbalvereniging Dalen. Even verderop werd even halt gehouden bij de Joodse begraafplaats aan De Drift. Daarna liepen we even later via een mooi schelpenpad richting het Drostendiep. Via een houten bruggetje bereikten we de Reindersdijk en passeerden we even later het toegangshek van Centerparcs Huttenheugte. Voordat we het terrein gingen verkennen gaf Janet enige uitleg. Al wandelend langs vakantiehuisjes en rond een grote waterplas verlieten we enige tijd later het park weer en passeerden we Plopsa Indoor Coevorden. Hoewel de naam 'Coevorden' erin voorkomt, ligt het park eigenlijk in Dalen. Het park is in 2010 geopend. Toen de locatie nog gekozen moest worden voor het park werd ook gedacht om het park in het Zuiderpark achter Ahoy in Rotterdam te plaatsen. Even verderop streken we neer op bankjes en al wat diende om ons broodje op te eten. Via de Reindersdijk en Drift sloegen we linksaf naar een smal schelpenpad. De zon had zich intussen verscholen achter dikke grijze bewolking waaruit ieder moment regen kon vallen. Even verderop betraden we de Daoler Tuun. Het 3,5 hectare grote terrein kent een rijke geschiedenis. Het park werd in 2012 gerenoveerd waardoor het voor meer mensen aantrekkelijk werd gemaakt. Na het verlaten van het park staken we via de spoorwegovergang het spoor over. Omdat het begon te regenen werd besloten om even halt te houden onder een boom om een ieder de gelegenheid te geven regenkleding aan te trekken. We waren inmiddels weer teruggekeerd in Dalen en liepen in de regen via de Molenakkers langs de westrand van Dalen. Vervolgens liepen we door een park om even later weer bij de bebouwing van Dalen uit te komen. Onderweg passeerden we een hertenkamp waar een luid roepend hertje onze aandacht trok. Even later werd passeerden we de museummolen Jan Pol. Vanwege Corona is de molen dit jaar gesloten voor bezoekers. Iets verderop zagen we vijf "Stolpersteine" in het trottoir voor een woning. Op de stenen wordt het tragische lot beschreven van het Joodse gezin dat hier woonde. Om circa 15.00 uur waren we na circa 15 km weer bij het restaurant alwaar wij plaats mochten nemen in een ruimte achterin het restaurant, helemaal voor ons alleen. Daar werden we voorzien van koffie, thee, appelgebak (cijfer 7,8) en Doaler turf (cijfer 8.0). Omdat Jan Hendrik werd gemist besloot Janet om hem te bellen. Hij bleek inmiddels bij André thuis aan de soep te zitten. Nadat we weer een beetje waren opgedroogd en onze consumpties op hadden werd Janet hartelijk bedankt voor de mooie wandeling en ging iedereen weer huiswaarts. 

Zondag 16 augustus Knapzakroute ‘Peebos’ o.l.v. John Sk

Op het terras van theetuin Blotevoetenhof verzamelden 7 dames en 8 heren. Jan Hendrik is op de fiets uit Groningen gekomen. Aan de grote tafel zat John S, onze gids vandaag, te wachten. De eigenaresse had de grote tafel voor 10 p. klaargezet vlg richtlijn 1.5 maar een extra bankje en stoeltjes parallel waren zo bijgezet. Voordat koffie/thee etc besteld kon, werden de verscherpte maatregelen door de eigenaresse uitgelegd. Zoals besproken, 's morgens is het goed te doen om bij elkaar te zijn, voor de nazit 's middags moet ieder voor zich besluit nemen ivm drukte om te blijven of huiswaarts te gaan. In overleg met John was het voor Jan Hendrik wijzer om een fietsroute te doen want de route was niet geschikt met de fiets.  Om 10.50 u liepen we zijdelings van het blotevoetenpad de weide in. Intussen was het een drukte van belang met gezinnen op blote voeten. Onder de blauwe hemel, langs de loop van Olde Lauwers (in t Fries 'Alde Lauwers') dwars over weidse weiden, door de ene na de andere klaphek, loopvlonders, langs rietkragen van sloten, een idyllisch verscholen ven met bloeiende riethalmen was een stop waard. Leuk, de route door de vele klaphekjes inspireerde Janet te klappen in het ritme. Heerlijke verademing en verfrissing een drinkstop bij een bossage. Toen een uitstapper op 5 km bij het bruggetje Trudes draai ivm blessure. Verder over de brug vd Doezumertocht naar Doezum voor de lunch bij de  protestantse St. Vituskerk (bouwmateriaal v tufsteen). Sietske is hier opgegroeid en de graven van haar ouders liggen op het St.Vitus kerkhof. De temperatuur steeg naar tropisch, de zon liet zich goed gelden. Onderweg vertelde John geschiedkundige en natuurwetenschappelijk weetjes. Op 11 km nog 2 uitstappers. Via het Peebos over de Jiltdijksreed naar de Kale weg. Op de grens van Friesland/Groningen, langs de wei met Schotse Hooglanders over de Fryske Dyk terug naar de theetuin. Het was 14.30 zoals verwacht giga druk, sommigen van ons gingen direct huiswaarts sommigen vonden hier en daar een zitplekje, ook Jan Hendrik kwam erbij. John werd heel hartelijk bedankt voor de verrassend mooie wandeling door voor de meesten van ons onbekend gebied. Het was heel gezellig met elkaar. Wandelafstand 14.5 km. 

Zondag 26 juli Knapzakroute ‘Bijvoetpad’ o.l.v. Lineke/Trijnie F/Eline

Bij aanmelding werd gemeld dat de verzameltijd 10.15 is geworden ivm aansluiting op het OV. De weersverwachting voorspelde af en toe een bui toch verzamelden 9 Dames en 11 heren (1 nieuweling) zich op het parkeerterrein bij de Boni supermarkt. In tegenstelling tot de weersverwachting scheen de zon rijkelijk wel was het winderig. Onder leiding van de 3 dames gidsen op weg voor koffie/thee. De eigenaresse  Anita van De Weme, het huiskamerrestaurant van Borger, was zo gastvrij om op speciaal verzoek van Lineke en exclusief voor 't Loopje het terras te reserveren en vroeger open te gaan. Andere gasten werden vriendelijk verzocht om op later tijdstip terug te komen. Om 11.00 op weg naar de eerste bezienswaardigheid het grootste hunebed van Nederland. Eline gidste en daarbij vertelde zij wetenswaardigheden aangevuld door de jeugdherinneringen van Lineke en Trijnie. Het Bijvoetpad is vernoemd naar de plant bijvoet - artemisia vulgaris. De Romeinen legden de plant in hun schoeisel tegen vermoeidheid en pijn. Verder langs het hunebedcentrum naar het begin van het pad. Eerst richting Drouwen dan via het Drouwenerzand naar Bronneger. Een bankje met ruimte in de openheid bij de kruising Molenweg was gekozen voor de lunch, de afstand tot elkaar verdeeld, genietend van uitzicht en het mooie warme weer. Lineke deed namens Janet en André de hartelijke groeten, zij waren met hun camper bij de Donau. Anita namens Cecile, zij is aan het bijkomen van de alternatieve 4 Daagse. Toen via het stroomdal van de Hunze en een korte drinkpauze bij het sluisje daar vertelde Trijnie over de legende van de Hunsow reuzen. Onderweg weidse uitzichten, gouden korenvelden, gras groene weides, indrukwekkende wolkenpartijen, mooie oude boerderijen, bezichtiging van de Joodse begraafplaats dan zijdelings passeerden we het Mammoetpad ( 800m pad vanaf Buinerbrug naar het hunebedcentrum). Klokslag 15.00 terug in Borger zoals 's morgens besproken, ieder kon op eigen verantwoording blijven of huiswaarts gaan. De Weme ligt midden in het centrum, door het mooie weer behoorlijk druk. Wandelafstand 14 km, een hele mooie en vooral gezellige wandeling, super zomerweer, geen drup regen, jassen overbodig, heeft er alleszins toe bijgedragen. Lineke, Trijnie en Eline werden hartelijk bedankt voor de prima voorbereide, prachtige wandeling en de goede organisatie. 

Zondag 5 juli Knapzakroute ‘Rondje Noordlaren’ o.l.v. Astrid

10 Heren en 10 dames (1 nieuweling) hadden zich vooraf aangemeld, waarvan 1 dame op de dag zich heeft afgemeld vanwege keelpijn. Bij de aanmelding werd de gewijzigde vertrektijd naar 10.15 gemeld, een betere aansluiting met de aankomst van het O.V. Astrid, de gids, besloot ook de route te wijzigen van rondje Noordlaren naar Strubben Kniphorstbosch. De dag begon regenachtig dus regenkleding was geen overbodige luxe. Vanaf de carpoolplaats begon een korte wandeling naar de Liefde van Drentsche Aa voor een kop koffie/thee. Het café team had in de ruime achterzaal tafels in een groot vierkant gereserveerd, voor hen die de afstand onder elkaar te klein vonden was er ruimte aan aparte tafels zonder afbreuk te doen aan de saamhorigheid. Ondanks het weer waren er veel mensen op de been.1 Dame vond het al met al te druk en besloot haar eigen plan te trekken. Op 2 heren na, die een korte route gingen lopen, vertrokken 16 wandelaars om 11.15 uur. Al gauw liepen we het bos in over mooie bospaden, langs akkers en weidse wijdte. Het gras, de bladeren, kortom de natuur gaven in antwoord op de regen een verfrissende geur af. Met vlagen was het droog, wel vergezeld met een flink bries, koud was het niet. Nog voor de lunch 12.30 uur op een mooi open plekje werd het droog, bleef het droog en het werd veel warmer. Jassen gingen uit terwijl de gesprekjes niet van de lucht, blij met elkaar na zo’n lange tijd, daarbij genoten wij van het afwisselende landschap. Verschillende ooievaars lieten zich zien, mooie, vriendelijke paarden in de wei en allerlei vogels in de lucht. De terugweg ging via het Anlooërdiepje om 15.05 namen we plaats op het terras, intussen scheen de zon volop, het was aangenaam vertoeven en heel gezellig met elkaar. Er werd verschillende soorten gebak besteld het cijfer varieerde tussen 8 en 9.  Astrid werd hartelijk bedankt voor de mooie route. Uiteindelijk kwam de tijd om huiswaarts te gaan, gezamenlijk terug naar de carpoolplaats. Bij het weggaan bleek dat veel meer mensen er op uit gingen. Een goed tijdstip om de mooie wandeldag af te sluiten. Foto's Jan René, wandelafstand 18.5 km. 

Zondag 1 maart Knapzakroute ‘Fivelboezem’ o.l.v. Paul

Ondanks de weersvoorspelling waarbij 's middags regenbuien werden verwacht, waren er 6 heren en 2 dames present. Het is Paul niet meegevallen om open horeca te vinden. Gelukkig was hotel & Spa Spoorzicht in Loppersum wel open, een mooi historische sfeervol hotel, de stamtafel zag er uitnodigend uit. Jan Hendrik bedankte ieder voor de mooie kaarten, telefoontjes en mailtjes ter ere van zijn 80ste verjaardag. Op de klok was het 10.40 toen Loppersum noordoostelijk werd verlaten. De route leidde door de Fivelboezem, de verwijde monding van rivier de Fivel die in de 12e eeuw bedijkt is geworden. In het wierdedorp Eenum behalve langs het romaanse kerkje (laatste kwart 12e eeuw) dat op de wierden werd gebouwd, ook even een binnenblik. De Romaanse bouwstijl is een unicum in Groningen omdat de meeste Groninger kerken romanogotiek stijl gebouwd zijn. Verder over het pastorie pad met nostalgische woninkjes, langs de siertuin en verstilde landweggetjes. Het zonnetje scheen regelmatig en maakte het wandelen in de stevige wind goed te doen. Verder naar het wierdedorp Leermens (in t Gronings Leerms). Rond 12.00 was er een klein een beetje regen. Vergezichten, mooie paarden, vlucht dansende spreeuwen en Groninger blauwe luchten vielen ons ten deel. Tot het dorp 't Zand blies de wind min of meer in de rug. In de luwte van dijkdorp 't Zandt konden we bijkomen van de wind om naar de pauze plek te komen wat in t zonnetje bij de hervormde kerk (13e eeuw) met vrijstaande toren en houten spits was. Hier besloot Paul de route te verkorten omdat het voortdurende getorn in de wind oververmoeide en de terugweg ook nog pal tegen de wind ging. Om 13.05 stapten we richting Zeerijp. In Zeerijp langs de Jacobskerk (14e eeuw), in romanogotisch bouwstijl, van de hervormde gemeente via het Kerkenpad terug naar Loppersum. Ondertussen was het tornen in de wind en evenwicht bewaren bij de rukwinden aan de orde. Tjebbe had t zwaar te verduren, maar er zat niets anders op dan manmoedig voort te gaan. Om 15.40 waren we terug en schoven we aan de stamtafel. Koffie/thee/chocomelk vonden gretig aftrek, het appelgebak met en zonder slagroom kreeg een dikke 8. Paul werd hartelijk bedankt voor de mooie route. Gezelligheid kent geen tijd maar uiteindelijk ging ieder huiswaarts. Het was een mooie, winderige wandeldag.  Wandelafstand 15.5 km.

Zondag 9 februari LAW 1e Etappe Loop van het Oude Diep Assen - Hooghalen o.l.v. George

De eigenaars van Snackbar de Tussenstop in Hooghalen waren zo vriendelijk om 10.00 open te gaan, normaliter openen ze om 11.30. Drie stoere dames en 3 heren lieten zich niet weerhouden. Code Oranje, de zuidwesterstorm zou vanaf 16.00 serieus worden daarom besloot George de route in tekorten naar 14km. Het was 10.50 uur toen we van het Asser station vertrokken, eerste stop bij het historisch herkenningspunt kunstwerk Mannes de 6 m grote hond. Vandaar door het centrum, langs de vaart naar het zuiden langs langs het 'Klimaatbosje' via de rand v h Asserbos daarna passeerden we zijdelings de Boskamp. Behalve om ons heen kijkend werd op bomenrijke paden de wind goed in de gaten gehouden. Verrassing, de route leidde over het militair oefenterrein De Haar dat bleek opengesteld voor recreatie. Vlak voor het terrein werd verlaten hoorden we een opmerkelijk geluid. Een boom bleek niet bestand en brak finaal doormidden. Verder dichtbij het TT circuit richting Laaghalerveen. Tegenover de zandafgraving in het jong aangeplante bos vonden we 12.35 beschutting voor een lunch. Om 12.55 verder over vlak pad tornend tegen de wind. In Laaghalen langs mooie, lief uitziende paarden die belangstellend onze verrichtingen volgden. Kennelijk maakten de paarden het niet uit dat er zo'n woei stond, maar de koeien schuilden zich liggend tegen een grondophoping. Onderweg werd ook een klein stukje historische TT route meegepakt. Om 13.55 stapten we de Tussenstop binnen. Even bijkomen van de vermoeienis. Huisgemaakte eierbal (cijfer 9), patat frites etc vonden gretig hun weg. Het was een kadootje dat ondanks de verwachte regen er geen drup was gevallen op deze aparte, mooie route van uiteindelijk 13.5 km. Achteraf bleek eens te meer dat George een wijs besluit had genomen want de storm met slagregens brak los toen we goed en wel in de auto's huiswaarts keerden.

 

Zondag 19 januari Knapzakroute ‘meer van Genève’ o.l.v. Fred

De eerste wandeling in het nieuwe jaar startte op een bijzondere locatie. In de Burcht werden we hartelijk verwelkomd door het vrijwilligersteam Burcht Wedde o.l.v. Dineke de Raad. 8 Dames en 8 heren waren present. Tijdens de koffie/thee was er buiten nog een fikse bui met hagel. Bij vertrek om 10.45 was de lucht opgeklaard. De tocht was uitgezet in het natuurgebied Westerwolde, de meanderende beek de Ruiten A is de ruggengraat van het gebied. De route leidde noordelijk vlak langs de Ruiten Aa over smal pad, soms heel drassig en glad dan over het bruggetje terug langs de begraafplaats dwars door Wedde richting Veele. Het was kranig dat Tjebbe op en met zijn fietsje dit stuk volbracht. Vervolgens langs Mussel A kanaal naar Oud Veele. Het esdorpenlandschap is intiem, akkers, hooilanden, houtwallen en plukken bos wisselden elkaar af. Onderweg waren regelmatig informatie borden geplaatst, heel leerzaam. Over heimelijke weggetjes naar de pauzeplaats in Ter Wupping. Het was al 13.00 voordat we op ons gemak pauze hielden. Twee heren sloten aan voor de laatste km. Verder via de Ruige Berg en de Kieberg naar Wessinghuizen. Onderweg werden de honingstalletjes niet overgeslagen en bij Höfte de uitkijktoren die de moeite van het beklimmen waard was. Het laatste stuk ging dwars door velden, ongelijk, drassig terrein terug naar Burcht Wedde. Fred werd hartelijk bedankt voor de práchtige wandeling. De wandelschoenen uit, schone schoenen of pantoffels aan, tijd voor aangenaam verpozen. Intussen was Paul ook aangeschoven. Het Burcht team zorgde voor koffie en thee daarna de rondleiding. Gids Ida vertelde over de geschiedenis vh verleden tm het hedendaagse en de grondlegging van het Kinderhotel. Toen was het tijd voor het buffet. Het was sowieso een mooie dag, prima wandelweer, de entourage vd Burcht, het enthousiasme van het Burcht team, alles werkte mee. Bij het buffet werden de bordjes binnen de kortste keren gevuld. Keuze uit 3 stampotten maar een combi kon ook, de vegetariër onder ons werd niet vergeten, vegetarische spekjes waren bij het toebehoren. Een lekkere verrassing was een toetje, nog een verrassing huisgemaakte bonbon, truffel/slagroom, bij de koffie/thee ter afsluiting vd dag. Het goede doel en de inzet van het Burcht vrijwilligersteam maakte dat menigeen onder ons een extra centje bijdroeg. Een teken van een geslaagde, mooie dag was dat de eersten pas om 18.30 huiswaarts keerden. Een goed begin van 2020.

Wandelafstand 18 km

Maak een Gratis Website met JouwWeb