Home » Archief wandelverslagen » Wandelverslagen 2019

Zondag 29 december Knapzakroute ‘Tussenwater’ o.l.v. Jan Hendrik/Jan Schutten

De aankomst bij Anke was voor velen bekend en vertrouwd. Een warm, hartelijk welkom, fijn weerzien, prettige kennismaking voor de nieuwen. In de gezellige keuken was de tafel uitnodigend gedekt, koffie/thee en noten cake, heerlijk! 6 Dames en 9 heren aanwezig. De route was uitgezet door het driemanschap Jan S, Jan Hendrik en Tjebbe. Onder leiding van Jan S en begeleiding van Tjebbe (fietsje) en Jan Hendrik (1e stuk) begon de tocht naar en door het centrum van Zuidlaren, langs het restant van de Prins Bernardhoeve rechtsaf, oostelijk over De Dijk naar het nieuw natuurgebied "Tusschenwater" in het Hunzedal tussen het Annermoeras en Zuidlaardermeer. Prima wandelweer, blauwe lucht, waterig zonnetje, weidse uitzichten over velden en akkers. Toen de entree v.h. nieuw gebied. Het eerste deel van Tusschenwater was zichtbaar nog in ontwikkeling. Het tweede deel bij de vlonderbrug kwam de naamstelling meer tot recht. Een aanwinst ook voor flora en fauna. Watertjes, moerasjes, waterrijke bosschages. Zuidelijk van het dorp de Groeve over de autoweg en over de hoge loop-fietsbrug over het Havenkanaal via paviljoen Meerzicht langs het Zuidlaardermeer. Bij de zwemplaats tijdens de lunch (12.30) stapte de 2e heer uit en voegden 4 dames zich bij. Met een klein bochtje richting Midlaren vooraf een korte stop bij hunebed D3/D4. Vandaar door het natuurgebied Vijftig Bunder. Een intermezzo was de actie voor het verdwaalde hondje Lotje. Toen richting Westlaren, terug in Zuidlaren daarna onder het viaduct N34 over het zandpad terug naar Anke. Het was een mooie wandeling deels door onbekend en bekend gebied, maar ook in het bekende waren verrassingen. 15 wandelaars bleven voor heerlijke erwtensoep met roggebrood belegd met katenspek ook de vega's kwamen tot hun trek en het gezellig samenzijn. Jan werd hartelijk bedankt voor de leiding evenals Tjebbe en Jan Hendrik. Gezelligheid kent geen tijd toch moest er huiswaarts gegaan worden. Einde van een mooie, gezellige wandeldag. Wandelafstand 18 km.

Zondag 8 december 11e Etappe Groot Frieslandpad Akkrum – Sneek  o.l.v. George

Tot onze verbazing wist het personeel van t Biercafé niets van onze komst, hoewel de avond van te voren nog gebeld was om onze komst te bevestigen. Onverklaarbaar dat de persoon die telefoon heeft aangenomen onbekend bleek te zijn. Desalniettemin werden we gastvrij ontvangen want het biercafé was annex hotel. De beheerder wees ons een gezellig zitje, ter compensatie bood hij koffie/thee etc. als rondje van het huis. Het kleinste aantal wandelaars van 2019 waren aanwezig. 3 Dames en 3 heren verzamelden zich voor de 11e etappe van t Groot Frieslandpad. De laatste van 2019, het pad wordt in mei 2020 weer opgepakt. Het natuurgebied waar het pad door heen zal gaan, is gesloten vanaf december tm april 2020. Het weer tijdens het autoritje naar Akkrum was prima, droog, blauwe lucht en t zonnetje scheen, een groot verschil met de rit naar Sneek dat gepaard ging met flinke regenbuien. Om 11.10 uit Akkrum richting Sneekermeer. Het eerste half uur droog, toen een bui van welgeteld 25 minuten, daarna scheen de zon.Tijd voor de lunch (12.30 tm 12.55). 't Was mooi weer over de 'Griene Dyk' contour door het landschap langs het Sneekermeer. De hele verdere tocht bleef het droog, vaak zon beschenen. Wel winderig, bij vlagen een straffe. Er was meer dan genoeg te zien in het Friese weidse landschap, vergezichten, blauwe luchten afgewisseld met lichte en donkere wolken, een prachtig contrast daarbij graslanden met weidevogels, koeien en paarden. Grote slokken schone lucht kon ingeademd worden. Om 15.30 terug in t Biercafé voor de gezellige nazit. De chocolade brownie geserveerd met echte slagroom smaakte heel goed en kreeg van één van ons een 10. Einde van weer een mooie etappe v h Groot Frieslandpad.

Wandelafstand 18 km.

Zondag 17 november Knapzakroute ‘Fochterloërveen’ o.l.v. Astrid

De eerste wandelaars stonden vanochtend rond 10.00 uur voor een dichte deur van café 't Korhoen in Fochteloo. Even later verscheen de eigenaresse voor het raam van de boven het café gelegen woning. Bij het zien van de vroege gasten riep ze "oh God!" en spoedde zich naar beneden om de deur te openen en de bestellingen op te nemen. Om circa 10.15 uur zaten 7 heren en 5 dames, onder wie één nieuwelinge, onder het genot van koffie/thee rond de tafel gezellig bij te praten. Nadat even later iedereen zijn consumpties had afgerekend gingen we om circa 10.30 uur onder leiding van Astrid op pad. Eén van de deelnemers ging mee op zijn vouwfiets om aan een deel van de route mee te doen (niet alle paden waren geschikt om te fietsten). Vanaf het Zuideinde ging het even verderop oostwaarts over het Vogelrijd, een rustig weggetje. In de bocht liepen we over een fietspad door een bosje. Even verderop kwamen we bij de plek waar tot in de jaren 60 van de vorige eeuw kamp Ybenheer heeft gestaan. Enkele informatieborden, een monument, een vlaggenmast en een toegangspoort herinneren aan dit werkkamp. Via de Veenweg sloegen we linksaf op de Helomaweg. Na een kruising ging deze weg over in een fietspad langs het Zandpad. Verderop kwamen we bij de Drentseweg. Deze ligt op de de grens van Friesland met Drenthe. Nadat we een natuurijsbaan aan onze linkerhand waren gepasseerd liepen we het bos in dat was getooid in prachtige herfstkleuren. Verderop hoorden we takken breken in het bos. Dit werd veroorzaakt door twee bosbeheerders in opleiding die aan touwen en met klimijzers aan de schoenen in de bomen waren geklommen en daar taken afbraken. Na circa 10 km was het om circa 12.30 uur tijd voor de lunchpauze. Hiervoor had Astrid een mooie picknickbank in het zonnetje uitgezocht. Na de pauze ging de route verder over het Fochteloërveen. Een prachtige route door en langs heidevelden. Vanwege het mooie weer was het er druk met wandelaars en fietsers. Even verderop passeerden we een kudde schapen, waarbij wij verbaasd hebben gekeken naar een schaap dat midden in het water stond te grazen. Het laatste stukje van de route ging via het Vogelrijd terug naar café 't Korhoen waar wij om circa 14.45 uur en na 18 km arriveerden. Twee deelnemers gingen huiswaarts. De rest ging aan de koffie/thee, al dan niet met appelgebak (cijfer 8). Astrid werd hartelijk bedankt voor de mooie route. Om circa 15.20 uur ging een ieder weer huiswaarts.

Zondag 27 oktober LAW 10e Etappe Groot Frieslandpad Nij Beets - Akkrum o.l.v. George

Dorps- en eetcafé de Kromme Knilles deed speciaal de deur los zodat wij van koffie/thee voorzien konden worden. Het café ademde gezelligheid en vriendelijkheid uit, Rolf de eigenaar bleek een gemoedelijkheid mens. Aan de stamtafel waren 2 Dames en 4 heren present. Het begin was een parkeerhaven aan het Aldjip in Nij Beets. De route leidde ons over de Domela Nieuwenhuisweg, bovenlangs Beetsterdijk, langs het Zilverkanaal, richting buurtschappen Warniahuizen en Poppenhuizen. Prachtige weidse uitzichten, helder blauwe luchten met hier en daar witte wolken, een overdaad aan vogels zowel  in de lucht als in weides en bosschages. Meerkoeten, eenden, zwanen, reigers, biddende slechtvalken en lieve, mooie Friese paarden. Hoewel er een stevige wind stond was het niet koud, daarbij werden we voortdurend verwarmd door zonnestralen. Onderweg reden de senioren langs, zij stopten kort voor route overleg naar hun startpunt in Poppenhuizen. Voor de lunch om 13.05 uur zochten we beschutting tussen geparkeerde auto's bij boerderij nr 4, toen hadden we precies 10.1 km gelopen. De boerderij-hond blafte waakzaam daarop kwam de boer zelf poolshoogte nemen. Hij nodigde ons uit naar een betere plek. Helemaal leuk want het was een terras kamer, gezellig ingericht, gemakkelijke banken met leuke kussens langs de wanden, in het midden een houtkachel (niet aan), leuke gezegdes en spreuken aan de wand. De entourage nodigde uit voor fotootjes en bijbabbelen dus pauze langer dan gebruikelijk. Verder over verharde wegen langs de Nieuwe Vaart - Nije Feart naar Aldeboarn, geboortedorp van Jan Rene's vader, onderdoor viaduct met artistieke muurschildering. Aan het Eastein waren bijna bij alle huizen voorzien van gezellige houten bankjes voor uitzicht op het water. Dwars door Aldeboarn daarna langs de watertoren van Nes. 1 Km voor aankomst troffen we de senioren, gezamenlijk verder. Uiteindelijk zaten we om 16.00 uur met ons allen aan de stamtafel. Gezellig babbelen onder het genot van koffie/thee/ warme chocodrank, warme apfelstrudel, brownie (beide cijfer 8) en oranjekoek (cijfer 7) met en zonder slagroom. Einde van een mooie wandeling met prima wandel weer. Het blijft gezegd het Groot Frieslandpad is afwisselend en verbazend mooi.  Wandelafstand 20 km, Senioren afstand 8.5 km. 

Zondag 6 oktober Knapzakroute ‘Oude kerkjes en stationnetjes’ o.l.v. Jan René

Het mooie terpdorp Stiens ligt ten noorden van Leeuwarden, aan de temperatuur was dat goed te merken. 5 Heren en 4 dames waren present bij eetcafeé Pieter Jelles. De wandeling leidde langs de oude St. Vituskerk (11e eeuw), ouder dan de Martinikerk van Groningen, door de 'groene' straten Stiens uit om verder over stille boerenasfaltweggetjes, spoordijkjes, rustige fietspaden en rustieke landwegen te gaan. Verder door de uitgestrekte Slagdijksterpolder met de molen langs weidse Friese akkerlandschap, oude terpkerkjes en oude stationnetjes van de voormalige spoorlijn Leeuwarden-Anjum. Het eerste stationnetje was Vrouwbuurstermolen bij Alde Leije. De pauze was bedacht bij een dijk voor de afslag naar het dorp Hijum maar door de koude woei werd gekozen om vervroegd te pauzeren midden in het dorp Oudebildtzijl waar we gebruik maakten van het lege terras van het Graauwe Paard. Het café was dicht dat scheelde consumpties. Toen richting het dorp Hijum, onderweg zagen we kuddes gewone schapen en zwartkopschapen, mooie paarden, een korte stop bij  het informatiebord over Mariëngaarde, voormalig klooster. Het oude kerkje in Hijum de Nicolaaskerk (12e eeuw) en het tweede oude stationnetje. Verder naar het dorp Finkum met de St. Vituskerk (13e eeuw). De route was goed voorzien van informatie borden, nostalgische objecten en beeldende kunst. Het grootste gedeelte van de tocht werden we begeleid door een gesluierd zonnetje waarbij zonnewarmte ontbrak en een koude stevige wind, van regen was geen sprake. Terug in Stiens nog een lus langs historische grote woonhuizen en grote villa's voordat eindpunt eetcafé Pieter Jelles om 15.00 binnengestapt werd. Tijd om op te warmen zowel lichamelijk als het inwendige. Appelgebak ( cijfer 7.5) met en zonder slagroom maar ook een lekker frietje en eierbal vonden de weg tijdens de nazit met goede gesprekken. Het thema  'Oude Kerkjes en stationnetjes' van deze wandeling kwam goed tot recht en extra waren de mooie oude dorpjes. Jan René werd hartelijk bedankt voor de mooie, afwisselende wandeling.  Wandelafstand 18 km.

Zondag 15 september LAW 9e Etappe Groot Frieslandpad Hemrik – Nij Beets o.l.v. George

Franke, eigenaar van theetuin Halte Leppedijk, stond ons vriendelijk op te wachten, hij verwees ons naar een gezellige plek op het terras. 4 Heren en 5 dames vonden het warm genoeg om buiten te blijven voor koffie en thee. Op de menukaart stonden bijzondere thee smaken en verschillende koffies ook interessante lekkernijen. Dat beloofde wat bij terugkomst.
Toen een autoritje naar het startpunt in Hemrik. Om 11.00 uur liepen we via It Berchebosk dat bestaat uit kreupelhout van de eik, beuk, spar en hulst, over het historisch wandelpad. In het bos bevinden zich nog twee bulten, opgeworpen zand uit de handgegraven kanalen. Het bos dankt zijn namen aan de bulten "Konijnenberg"en de "Kattenberg" die afgeleid zijn van het Friese woord "berch" voor bult. Wij liepen om de "Konijnenberg" zoekend naar een geschikte pauze plek. Na de pauze door het wijdse Alpherveld. Toen richting Olterterp die zijdelings gepasseerd werd, langs het Koningsdiep (Alddjip), dwarsdoor het dorp Beetsterzwaag. Heerlijk genieten in de rustige natuur over mooie boslanen, brede, smalle paden, langs prachtige Friese landerijen en historische panden. Mooie Friese paarden in de weides. Meeste natuurgebied bleek onder beheer van Stichting van Teyens Fundatie te vallen. Een vroegere steenrijke familie die zich hebben ingezet voor verbetering van de omgeving. Daarna door de tunnel onder de snelweg A7. De Beetsterweg ging over in de Tolhekbuurt langs een grote zandput terug naar de theetuin. Om 15.15 uur waren we terug. De zon liet zich minder vaak gelden als verwacht, desalniettemin was het een prima wandeldag. Eigenaars, Franke en Siepie maakten in een van de verschillende tuinhuisjes een prettige plek vrij. Koffie, thee en huisgemaakt gebak (cijfer 8.5) maakten de verwachting helemaal waar, daarbij werd gezellig gekeuveld over van alles en nog wat. Het was weer eens een verrassend mooie, afwisselende route. Een goed besluit van een mooie wandeldag. Wandelafstand 17.4 km.

Zondag 25 augustus Knapzakroute ‘Onlanden - westflank’ o.l.v. Paul B.

De nieuwe eigenaars Bien en Hans van 'het Rode Hert' verwelkomden ons gastvrij en maakten ons attent op het terras. Uitstekend begin voor 5 dames, waarvan 1 nieuwelinge en 6 heren. Sfeervol bij de koffie, die prima verzorgd werd uitgeserveerd, hoorden wij mooie muziek op de achtergrond uit de Jacobskerk. Vooraf vertrek gaf Paul toelichting over de route. De eerste helft van de route ging hoofdzakelijk over weids open landschap gevolgd door een tweede helft met iets meer schaduw. Om 11.20 uur op weg richting buurtschap Sandebuur over onverharde paden en graspaden langs en over de dijken naar de rand van het Leekstermeer. Dwarsdoor hoog grasland over een bijzonder mooi pad naar weides met paarden en koeien. Onder een strak blauwe lucht, 29' in de brandende zon voort over graslanden en akkers. Intussen waren 1 dame en 1 heer uit gestapt. De grote pauze bij een bossage en een zacht briesje gaf de nodige soelaas. Aangesterkt en verkwikt, verder door waterwinningsgebied de Onlanden vervolgens langs het Oerwold monument. Het monument herinnert aan het einde van de laatste ijstijd op de plaats van de Hooiweg een machtig bos was, de zeven zuilen symboliseren de machtige bomen die hier ooit stonden. Toen langs de rand van Roden door het dorp Foxhol via een omweg over mooie schaduwrijke paadjes van het Kleibosch, een oud stukje bos. De laatse 2 km door oneffen open grassland met vooruitblik op de molen Woldzigt waar tegenwoordig het Nederlands graanmuseum is gehuisvest. Iets voor 15.00 terug in het Rode Hert. Het was een drukte van belang op het terras zodat wij uitweken naar binnen. Een goed besluit want door de airco was het prettiger binnen dan buiten. Verfrissende drankjes en heerlijk huisgemaakt gebak (cijfer 8) werd gretig afgenomen. Paul werd hartelijk bedankt voor de mooie en afwisselende wandeling. De tropische hitte heeft er geen afbreuk aangedaan. Einde van een mooie wandeldag. Wandelafstand 16.5 km

Zondag 4 augustus Knapzakroute ‘Ommeland’ o.l.v. Chris/Age

Automatisch lichten je ogen op bij aankomst bij het woonverblijf (voormalige pastorie) van Chris en Age.
De meesten van ons hebben de gastvrijheid van Chris en Age vaker mogen smaken, ook dit keer haalde Chris alles uit de kast. Prima warm zomerweer maakte de voortreffelijke ontvangst in de tuin mogelijk, koffie/thee en koekjes konden in de loop mee gepakt worden. Wát een top locatie. 5 Dames en 6 heren, waarvan 1 nieuweling waren present. Vandaag kon eindelijk de route gedaan worden die Chris al tijden in zijn hoofd had. Startpunt Noordlaren aan t haventje, daar was een autoritje voor nodig. Om 11.30 uur liepen we langs de rand van het Zuidlaardermeer naar het zelfbedienings-pontje bij 'De Waterjuffers bij Vos' naar de overkant richting Foxhol en Westerbroek. Langs weidse velden, moerasgebied, blauwe luchten, vogels in scheervlucht, mooie vérgezichten in het Groningse land. Via Westerbroeksemadepolder naar het Polderpad bij de vogelkijkhut van Kropswolderbuitenpolder, een mooi pauze plek. Verder zijdelings langs Foxholstermeer door Westerbroek over de Oude Weg naar Engelbert. Bij camping/natuurbad Engelbert een korte stop zodat liefhebbers een ijsje konden kopen. Het was een mooie, afwisselende tocht (wandelafstand 20 km) waarbij het pad rechtstreeks eindigde in de tuin van Chris. De laatste 2 km vielen zwaar want de zon liet zich goed gelden daarbij door het gehooide gras. Het tuinzitje was verplaatst naar het pad waar we uit de bossage kwamen. Een heerlijk welkom lokte ons voor koffie/thee en gemberkoek. Toen was het tijd voor de minestrone zowel voor vegetariërs/veganisten als carnivoren. Wij werden op en top verwend, niets ontbrak. Heerlijk smullen allemaal! daarbij het gezellig samenzijn met verrassende gesprekken en stevige meningen om het sociale klimaat van Nederland te verbeteren.

Zondag 14 juli Knapzakroute ‘Het Hooge Land’ o.l.v. Fred

Het was maar goed dat we gewaarschuwd waren voor de wegwerkzaamheden in en rond stad Groningen. Gelukkig viel het mee om bij Fred's huis te komen. De verhalen die Fred vertelde over aankoop en de renovatie van het monumentale pand maakte dat ieder die kon graag van de wandelpartij wilde zijn om ook de kans te hebben om het huis te bewonderen. Het was frisjes in het Hooge Land maar gelukkig was er genoeg ruimte in de garage om 10 heren en 11 dames, waarvan 1 nieuwelinge, beschut te ontvangen. Allen waren onder de indruk van het mooie huis en de grootte, zo midden in het centrum. Fred trakteerde op koffie/thee, koek en cake nog ter ere van zijn 65ste verjaardag. Toen was het tijd voor de wandeling. Het kostte enige gepuzzel met het vervoer om zowel aan de wensen vd wandelaars tegemoet te komen als op het startpunt te komen. De meeste liepen de hele route en een aantal de helft. Een kort autoritje bracht ons evenwijdig aan de Eemshavenweg bij Garsthuizen vandaar begon de tocht. Langs de rand van akkers en Zeemsloot, Fred vertelde over het ontstaan. Weidse uitzichten en goudgele tarwevelden die deden denken aan een regel uit het Gronings volkslied 'Ain pronkjuwail in golden rand' omzoomd met korenbloemen. Vervolgens door het mooie dorp Loppersum langs de Petrus en Paulus kerk naar parkeerplaats vd AH. Intussen was 1 heer uit de route op de trein gestapt. Bij de AH voegde zich de 2e groep. Vandaar via een mooi gevarieerd stukje landschap naar het dorp Westeremden met mooie karakteristieke bebouwing, het staat geboekt als beschermd dorpsgezicht. Om 16.15 was iedereen terug, de meesten bleven voor de BBQ, Het weer hielp mee want het was een stuk aangenamer dan in de ochtend zodat we gezellig buiten konden zijn. Het was nagenieten van een mooie wandeling (17.4 km) en er werd genoten van een smakelijke BBQ. De heerlijke grote kersen vers v h land in Maas- en Waal maakten de maaltijd compleet. Tot slot verzorgde Fred voor liefhebbers een bezichtiging in de Jacobikerk. Einde van een mooie wandeldag.

Zondag 23 juni LAW 8e Etappe Groot Frieslandpad Haulerwijk - Hemrik o.l.v. George

In de vroege morgen was het al duidelijk dat het een warme, zo niet tropische dag ging worden. De eigenaar van het Koetshuis in Hemrik stond al klaar om ons te verwelkomen. Een mooie locatie voor bruiloften en partijen, niet echt berekend op passanten toch waren we hartelijk welkom. Het was spijtig dat 't Koetshuis 's middags gesloten was. Het scheelde dat de auto's mochten blijven staan. Vijf heren en vijf dames paraat voor de 8ste etappe Groot Frieslandpad. Omstreeks 11.00 uur uit de Kerkstraat in Haulerwijk richting Waskemeer. Intussen liet de zon zich gelden en de temperatuur steeg. Gelukkige bijkomstigheid, het pad liep regelmatig over grote stukken door bossages en boomrijk gebied. Grote pauze was om13.00 uur op een beschut plekje aan de Duurswouder heide. Vervolgens door het dorp Wijnjewoude, buurtschap Klein Groningen, naam ontstond doordat Groningse turfstekers zich hier vestigden. Hm! dat het Groot Frieslandpad via Moskou leidde! Zo kom je nog eens ergens. Moskou bleek evenals Klein Groningen een buurtschap in de gemeente Ooststellingwerf en Opsterland. Langs de Opsterlânske Kompanjonsfeart werd een ijscoboer ontdekt, die konden we niet zomaar voorbij. De hitte begon zijn tol te eisen want de laatste km vielen zwaar. Na 2.5 km om 15.50 uur werd Blokhut Sparjeburd bereikt, heerlijk effe uitblazen met lekkers te drinken. Daarna was er voldoende moed verzameld voor de allerlaatste 2 km. Rond 17.00 uur was deze mooie maar hete tocht van 22 km met gemiddeld 30'C ten einde. Ook deze etappe liet veel variaties zien in de landschappen van de Friese Wouden en natuurgebied het Drents-Friese Wold.

Zondag 2 juni Knapzakroute “Heerlijkheid van Westerwolde” o.l.v. Fred

Vanochtend verzamelden zich onder een stralende zon en een temperatuur van al zo'n 23 graden 3 dames en 5 heren op het terras van Gon’s Theetoentje in Sellingen. Daar werden we hartelijk welkom geheten door de gastheer en gastvrouw. De menukaart beloofde veel lekkers, maar dat moesten we natuurlijk eerst nog verdienen met de mooie wandeling die de gids voor ons had uitgezet in zijn geboortestreek. Ook een andere deelnemer zijn wieg stond in deze omgeving. Nadat de koffie en thee was afgerekend vertrokken we via de Beetserweg richting de Ruiten Aa, die we overstaken om er een tijdje langs te lopen. Vervolgens liepen we langs diverse vennetjes. In de bossen was de temperatuur aangenaam, maar op de vlakke stukken van de route werd het al flink warm. Gelukkig stond er een enigszins verkoelend briesje. Bij de recreatieplas bij Sellingerbeetse (ontstaan door zandwinning) hebben we tussen de middag een korte pauze gehouden. Na de pauze liepen we door een bosje om vervolgens over de Beetserwijk te lopen. Daarbij liepen we afwisselend over het zandpad en langs de rand van het weiland aan de overkant van de sloot door een paar keer een dammetje over te steken. Verderop liepen we weer door en langs het geboomte waar we even halt hielden en keken naar een paar gebouwen van het verderop gelegen voormalige werk- en interneringskamp De Beetse Sellingen. Verderop liepen we langs een camping waarna even een kleine pauze werd ingelast op een picknickbank met scheefgezakte bankjes wat voor de nodige hilariteit zorgde. Daarna liepen we verder door het bos om even verderop om een veengebiedje heen te wandelen waar één van de deelnemers het trilveen demonstreerde. Via een oversteek over kampeerterrein De Zonnegloren doken we weer het bos in. Even later ging het via de Bovendiepsterweg het bos weer in om uit te komen bij het buurtschap Rijsdam. Het gehucht is genoemd naar een dam van rijshout, gebouwd in de Ruiten-Aa. De dam had strategische waarde bij de verdediging van de oostgrens. Het water werd naar het gebied rond Bourtange geleid door het Sellingerdiep, later Moddermansdiep genoemd. Het moeras werd daardoor nog slechter toegankelijk, zodat het ook moeilijker werd Groningen binnen te trekken. De dam werd pas in 1908 opgeruimd (Bron: Wikipedia). De Ruiten-Aa werd enige tijd gevolgd. Verderop kwam Sellingen weer in zicht en liepen we langs de plek waar de gids is geboren. Om circa 15.30 uur en na bijna 19 km arriveerden wij weer bij Gon's Theetoentje waar we ons tegoed deden aan o.a. huisgemaakte Summergenot (cijfer 10), Limoentaart (cijfer 9) en appeltaart (cijfer 9+). De gids werd bedankt voor de mooie wandeling en er werd gezellig nagepraat op het terras. Om circa 16.15 uur ging een ieder weer huiswaarts. De thermometer in de auto wees inmiddels 31.5 graden aan.

 

Zondag 12 mei LAW 7e Etappe Groot Frieslandpad Norg – Haulerwijk o.l.v. George
Vanochtend verzamelden zich twee dames en zes heren bij de theetuin van minicamping Fraai te Haulerwijk. Er stond een bord waarop wij welkom werden geheten. Daarop stond met een pijl aangegeven waar we konden parkeren. Toen we bij het theehuis kwamen werden we hartelijk ontvangen door de eigenaresse die ons voorzag van koffie en thee. Terwijl we gezellig aan het bijpraten waren brak er, terwijl de zon scheen, plots een flinke regenbui los. Voordat we vertrokken werd het toilet nog even bezocht. Daar bleek een heuse Polaroid camera aan de binnenkant van de toiletdeur te zijn bevestigd. We hebben niet kunnen controleren of hij ook echt werkte, maar het werkte wel op onze lachspieren. Toen het weer droog was stapten we in twee auto's en reden naar theehuis De Bosrand in Norg. Om circa 11.00 uur vertrokken we. Al vrij snel staken we het riviertje het Oostervoortsche Diep over. Via mooie paadjes arriveerden wij om circa 12.30 uur in Norg alwaar we onze lunch verorberden op een bankje aan de Brink. Kort voor het dorp Een staken we het riviertje het Groote Diep over. Al wandelend door Een kwam een klein rood katertje naar ons toe. Hij was vervolgens niet meer bij ons weg te slaan en liep ons achterna. De gids besloot om het beestje terug te brengen naar het huis waar we hem hadden aan getroffen. De bewoonster vertelde dat het niet haar kat was, maar dat ze een oogje in het zeil zou houden. Door dit oponthoud was een groepje van drie personen vooruit gelopen. Omdat ze niet meer te zien waren werd één van hen gebeld. Het bleek dat ze een zij paadje hadden gemist. Toen de groep weer compleet was vervolgden we onze weg. Onderweg hebben we nog even op een picknick bank bij een schooltje gezeten om de laatste meegebrachte broodjes, fruit e.d. op te eten en een slok drinken te nemen. Tussen Een en Haulerwijk staken we de provinciegrens over en waren we weer in Friesland. Om circa 16.15 uur waren we na 22 km weer terug bij de theetuin. Daar laafden wij ons op het zonnige terras aan thee en koffie die, net als vanochtend, werd geserveerd in sierlijke porseleinen kopjes. Ook werd er gesmuld van de huisgemaakte appeltaart met echte slagroom (cijfer 9) en koek. Er werd gezellig na gepraat over de mooie wandeling. Blijkbaar waren we een fotogenieke groep want de eigenaresse vroeg of ze ons op de foto mocht zetten. Deze foto plaatst zij binnenkort op haar website (www.campingfraai.nl). Om circa 16.45 uur stapten we in de twee achtergebleven auto's en reden we, uitgezwaaid door de eigenaresse, terug naar Norg. Vanuit daar ging een ieder weer huiswaarts.
 

Zondag 21 april, Trage Tocht Bakkeveen o.l.v. Jan René

We begonnen met koffie bij de slotplaats nabij Bakkeveen. Het karakteristieke pand is 1818 gebouwd als slotboerderij. Nadat het pand in 1997 eigendom werd van natuurmonumenten doet het dienst als theehuis voor toeristen. Vroeger stond op deze plaats een slot genaamd Blauwhuis, dat werd in 1668 gebouwd en was eigendom van de familie Aylva. Bij het slotplaats hoort een groot landgoed, voornamelijk bos, ’t Oude Bosch. Dit was samen met de Duurswouderheide het gebied waar onze wandeling was gepland. Nadat we onze koffie betaald hadden liepen we langs het kanaal met 4 dames en 7 heren onder leiding van de gids richting Bakkeveen. Het weer zat vandaag absoluut mee! Het werd een droge stralende dag vol zonneschijn en boven de 20 graden. Het gebruik van zonnebrandmiddelen was geen overbodige luxe en bijna iedereen had een hoofddeksel op. In Bakkeveen gingen we rechtsaf de Duerswâldmer Wei in. Na enkele bebouwing liepen we rechtsaf het bos in. De wandeling ging verder langs de Sterrenschans, een serie oude wallen die als verdedigingswerk dienden. In het bos was het heerlijk beschut tegen de brandende zon. De tocht ging verder langs heide en vennetjes. Na een tijdje kwamen we bij een groot open veld met weer heide en grote vennen. Om langer van het uitzicht te kunnen genieten werd besloten hier een kleine pauze in te lassen.

Bij een bankje aan de rand van dit veld namen we wat eten en drinken tot ons en werd er weer hevig gesmeerd. Het veld van het uitzicht was het Duurswouderheide. De wandeling ging verder langs de rand van dit grote heideveld richting Wijnjewoude. Onderweg kwamen we langs weilanden waar alweer de eerste koeien buiten liepen. Bij Wijnjewoude liepen we voor het kerkje met kerkhof langs en staken de weg over om weer het bos in te gaan. Na de grote pauze gingen we verder naar de Freule vijver waar even kort het prieeltje van bomen / struiken werd bezocht. Uiteindelijk ging het via ’t Oude Bosch weer terug naar de Slotplaats, waar werd genoten van een drankje en sommige van ons met gebak. De Oranjekoek was een 8 waard en het Appelgebak werd beloond met 7.8333333etc. Het was een mooie gezellige en zonnige lentedag.

Zondag 31 maart LAW 6e Etappe Groot Frieslandpad Annen - Norg o.l.v. George

Wát een verschil met de regendag, 3 week geleden. Hoewel de dag bewolkt begon, liet het zonnetje zich al gauw zien. Op het terras bij theehuis 'de Bosrand' waren 7 heren en 5 dames present.  Een goed begin met lekkere koffie/thee uitgeserveerd door vriendelijk personeel.  Om 11.00 uit Annen via hunebed D9 door het tunneltje onder de N34 via het Kniphorstbosch naar Schipborg, langs restaurant de 'Drentsche Aa'. De grote mijlpaal LAW wees de af te leggen afstand. De tocht voerde over veel bekend terrein maar ook door nieuw heringerichte landschap en ontwikkelingen. Toen door Zeegse bij Tynaarlo langs restaurant 'Perron 3' daarna via het oude zwembad naar één van de leden thuis want daar had George de lunchpauze besproken. In het zonnetje op het terras werden we getrakteerd op vers gezette koffie en thee. Na een gezellig, gemoedelijk, half uurtje vervolgden we het pad dwars door het dorp Vries, over Zeyerstrubbense heide waarbij een korte stop uitzicht gaf over de heide vervolgens richting Peest en vandaar terug naar het theehuis waar we om 16.30 aankwamen. Ondanks de drukte, zorgde de gastvrije, vriendelijke eigenaar dat er voor ons een tafel vrij gemaakt werd, waarvoor onze hartelijke dank. Consumpties en lekkers werden dankbaar afgenomen. Onder gezellig gekeuvel werd o.a. de 'Drentse turf' geproefd, dat smaakte goed. Het mooie wandelweer droeg bij dat de mooie, afwisselende route van 22 km tot zijn recht kwam. Rond 17.00 vertrok ieder zijns weegs.

Zondag 10 maart 2019 Knapzakroute “8 van Diever” o.l.v. Jaap

Maart roerde zijn staart. Weinig keren in het 't Loopje bestaan dat de weersvoorspelling bewaarheid werd. Desalniettemin waren er 6 heren en 4 dames present. Eterij 't Nieuwscafé straalde sfeer en warmte uit, het klantvriendelijk bekwaam personeel droeg daaraan bij. Gewapend tegen de regen vertrokken we in noordelijke richting, over en evenwijdig aan Vledder Aa, langs akkers, weides, over heide en door bosschages. Vanaf vertrek tot aan de lunch liepen we in lichte regen, dat was goed te doen. Bij de lunch pauze rond 12.00 regende het serieus zodat ons broodje in de regen genuttigd werd. Gekke mensen, hè! Doordat het gestadig bleef regenen bedacht onze gids een afkorting. Echter de oversteek door een weide mislukte, want bij het hek stond een prachtige zwarte stier (Spaans ras) imposant te wezen. Een van de dames stelde voor dat de heren de dames hoffelijk bescherming konden bieden door in box-slagorde de doortocht te maken. De aanblik van de stier was zodanig dat de heren besloten meer hoffelijkheid te bieden door een omtrekkende beweging. Grinnik! In het dorp Wateren liepen wij zonder te weten langs het geboortehuis van Dr.Pol (The incredible Dr.Pol). Verder ging de tocht deels over fietspad, meest over verschillende soorten bospaden terug naar Diever. Om 15.00 terug in het café. Nat en plakkerig namen we (stand) plaats want de kleding was niet voor ieder afdoende om het droog te houden. Koffie/thee/chocomelk/pilsje etc. werden gretig afgenomen. Een 8+ voor het appelgebak, ook was er echte slagroom. Voor zover wij het konden beoordelen was zowel het aanbod eterij als drinkerij van hoge kwaliteit. Intussen zagen we dat de regen was omgeslagen in natte sneeuw, in tegenstaande zuid-en west NL, was er geen noemenswaardige wind. Einde van een natte wandeldag maar wel met gezellig samenzijn. Zelfs in de regen was te zien dat de gids een mooie route had uitgezocht om ons door verschillende landschappen en natuurgebied te leiden. Deze route is op termijn zeker een herkansing waard. Wandelafstand 19 km.

Zondag 17 februari LAW 5e Etappe Groot Frieslandpad Oude Verlaat - Annen o.l.v. George

Op deze prachtige winterse lente-achtige dag verzamelden zich 6 dames en 8 heren in eetcafe De Grutter. De eigenaar had speciaal voor ons de deur geopend en verzorgde koffie/thee. Een autoritje bracht ons naar het begin aan de Hellingwal in Muntendam. Om 11.05 liepen we door het leuke centrum van Muntendam naar Veendam.  De tocht voerde dwars door het midden van Veendam, langs het Veenkoloniaal museum. Veendam bleek vroeger het centrum van de Veenkolonieen te zijn. In de 19e eeuw zelfs een belangrijke scheepvaartplaats. Voor velen een openbaring waarbij één van ons haar vroegste jeugdherinneringen ophaalde. Verder door wijk Sorghvliet naar het recreatiegebied Borgerswold met witgeschilderde ophaalbrluggetjes, zwemstranden, een zeilplas en meer. Na de zeilplas volgde een hoogte met uitzicht over water en de bebouwing in de verte. Helder blauwe lucht en zonneschijn maakten van uitzichten en aanzichten mooie plaatjes. Dwars door akkers en velden naar het karakteristieke, beschermd Drents dorpsgezicht Annerveenschekanaal via het kerkepad kwamen we naast de Waterstaatskerk uit, Tegenwoordig een museum annex restauratie: de Heerencompagnie. Een dame en 3 heren korten de route(14 km), de rest liep via Nieuw Annerveen over en evenwijdig aan de Hunze terug naar Annen. Wandelafstand uiteindelijk 22 km. Rond 16.30 was iedereen terug. De Grutter heeft op het menu de enige echte onvervalste eirerbal dat gretig aftrek vond en cijfer 8 kreeg toebedeeld.  Zoals vaker opgemerkt overtreft het Groot Frieslandpad onze stoutste verwachtingen. Einde van een mooie, gezellige wandeldag.

Zondag 27 januari Knapzakroute “Oud Anloo en omgeving” o.l.v. Jan S.

Ondanks de onheilspellende weersverwachting waren er 8 dames en 9 heren present. Ook Gelderland was vertegenwoordigd met twee deelnemers. Berekend op een natte wandeling, nadat onze gids de wandelaars had geteld, liepen we om 10.40 richting Schipborg.  De tocht bracht ons in het esdorplandschap van Drentsche Aa en Strubben Kniphorstbosch, langs het Anloerdiepje over bospaden, heide en weide, met een korte stop voor een mooie inkijk op t landgoed de Schipborg, ontworpen door de welbekende architect Berlage. Hoewel het regenachtig was deed het geen afbreuk aan de wandeling door dit mooie natuurgebied. Via hunebed D7 in de Gasterse duinen naar de lunchstop. Om 11.20 kort er voor werd het droog en bleef het ook tijdens de lunch, zelfs het zonnetje liet zich gelden. De paarden die we onderweg zagen vonden het ook fijn dat wij langs kwamen. Verder langs Schipborgse Diep en Oudemolensche Diep. Om 14.00 een korte bui daarna was het weer min of meer droog. Toen met een lus tussen Oude Molen en Anloo terug. Omdat buienradar vanaf 15.00 flinke regenbuien voorspeldde werd er zonder stoppen doorgestapt. Om 15.10 stapten we het warme café binnen, ontdaan van natte kleding en schoeisel namen we  plaats. Terwijl we aanschoven aan de gedekte tafel zagen we buiten blauwe lucht en zon. De regen bleef uit. Ook twee andere leden sloten zich aan. Onze gids werd hartelijk bedankt voor de mooie, afwisselende route getint met prehistorie en geschiedenis. De gemoedelijke sfeer met elkaar bracht gezelligheid daarbij werd er genoten van heerlijke stamppotten en bijbehoren. Einde van goed geslaagde dag. 

 

Zondag 6 januari Knapzakroute ‘Nieuwjaarsrondje Stad’ o.l.v. Jan Hendrik

Vanochtend meldden zich 3 dames en 7 heren bij het huis van de gids. Iedereen wenste elkaar bij binnenkomst een gelukkig en gezond 2019.  Om circa 10.45 uur gingen we op pad voor een wandeling door Stad (zoals de stad Groningen door de inwoners wordt genoemd). Via de Rademarkt, Trompbrug, Trompkade, gingen we over de Bontebrug, via de Oosterhaven linksaf over de brug in de Europaweg en direct na de brug linksaf over de Oosterkade. Onderweg hielden we af en toe even halt zodat de gids wetenswaardigheden over de plek waar we op dat moment waren kon vertellen. We vervolgden onze weg over het Damsterdiep, Oostersingel, Oostersingeldwarsstraat en Petrus Campersingel alwaar we een kijkje namen bij het Typografengasthuis. Vervolgens via het Hanzeplein door het UMCG en weer naar buiten via de Oostersingel en de Bloemsingel waar we even halt hebben gehouden bij DOT Groningen. Dit is een multifunctionele, creatieve (ontmoetings)plek nabij het stadsstrand. De gids nam ons vervolgens mee door de nieuwbouw aan de Langestraat waarna het via de Bloemsingel verder ging naar de watertoren Noord. Via het Doopsgezind Gasthuis ging het via de Nieuwe Boteringestraat en Kleine Rozenstraat naar het Middengasthuis. Vandaar via de Nieuwe Kijk in ’t Jatstraat en Grote Leliestraat naar het Sint Martini Gasthuis. In een parkje achter het nabijgelegen Pieternella Gasthuis was het tijd voor de lunch stop. Na de lunch ging het richting het Noorderplantsoen. Daar bleek restaurant Zondag, waar Jan Hendrik even een kleine stop voor wat drinken wilde houden, vol te zijn. Besloten werd om te kijken of er plek was bij Stadscafé Double A aan de Westerkade. Via een ommetje dat o.a. leidde langs de Westerhaven en de Sluiskade kwamen we aan bij het café. Er was genoeg plek en we bestelden alleen wat te drinken want we wilden natuurlijk wel ruimte in onze maagjes houden voor al het lekkers dat de gids ons vanmiddag nog voor zou schotelen bij thuiskomst. Na dit intermezzo gingen we weer op pad (twee heren waren inmiddels naar huis gegaan). Op de Ganzevoortsingel namen we een kijkje in de Russisch Orthodoxe Kerk.  Omdat we vandaag verschillende hofjes hebben bezocht riep de wandeling herinneringen op aan de hofjes wandeling die we in 2014 hebben gedaan. Na 12 km wandelen arriveerden we om 14.45 uur zat de wandeling er weer op. Twee dames sloten zich aan. Gezellig bij elkaar zittend hebben we getoost op het nieuwe jaar en werden we rijkelijk voorzien van kniepertjes, wafeltjes (gebakken door een vrouwenvereniging uit Stadskanaal), overheerlijke groentesoep, krentenbroodjes en drinken. Om circa 16.00 uur gingen de meeste mensen weer naar huis. De gids werd hartelijk bedankt voor de mooie wandeling, de gastvrijheid en het heerlijke eten en drinken.

Maak een Gratis Website met JouwWeb