Home » Archief wandelverslagen » Wandelverslagen 2017

Wandelverslagen

22 oktober 2017 1e etappe LAW Hondsrugpad  Emmen-Exloo

Vanochtend arriveerden 6 heren en 3 dames bij Herberg Schoapendrift in Exloo. Na de koffie/thee stapten we in 2 auto's richting station Emmen. Voordat we aan de wandeling begonnen werden de poncho's en regenpakken aan gedaan. Wandelend langs de westrand van Emmen verlieten we al snel de bebouwing en volgde een mooie wandeling door de natuur. Tussen de middag hebben we bij 2 onderduiksholen onze broodjes gegeten. Er werden herinneringen opgehaald aan de oorlog. Na de pauze ging het verder langs heideveldjes en hunebedden. Het ging onder andere langs het Eppiesbergie 1 van de vele grafheuvels in het gebied. Even verderop liepen we door een gebied met oude karrensporen. Inmiddels was het droog geworden. Onderweg ook veel paddestoelen waarvan sommigen met een diameter van 25 cm. Een kunstwerk van 3 bewerkte zwerfkeien met de naam "Mental Map" trok de aandacht. Er werd even halt gehouden ter hoogte van een zogeheten smeltwaterdal. Ontstaan in de laatste ijstijd zo'n 120.000 jaar geleden.Dit is te herkennen aan een glooiing in het landschap. In de 17e eeuw meende men dat hier de haven lag van een oude stad die Hunsow zou hebben geheten. Pas veel later konden archeologen aantonen dat Hunsow nooit heeft bestaan. En dat de haven een natuurlijk gevormd dal was. Na enige tijd liepen we Exloo binnen.

P1040704.jpg  P1040705.jpg  P1040713.jpg  P1040722.jpg

12 november 2017 Knapzakroute "Snertwandeling"

'Snertwandeling' was voor tweeërlei manieren uitleg vatbaar want de weersvoorspelling luidde, koude wind, regen en hagelbuien. Snert als akelig en snert als erwtensoep. Desalniettemin verzamelden zich 6 dames en 7 heren in de gezellige pastorie van Chris en Age. In de woonkamer zaten we gezellig in een kring om eerst gelaafd te worden met koffie/thee, boter/appel punt en verscheidenheid aan koekjes. Rond 10.45 vertrokken we vanuit de pastorie richting Meerstad, een stadsdeel oostelijk van de gemeente Groningen. Een ruim opgezette wijk met veel water partijen en bijzondere huisstijlen. Langs de borgsloot, ideaal voor kanoers en Grunoplas, waarbij de werking van een intrigererend sluisje werd bestudeerd. Na de lunch verder over paden en graslanden en nieuwsgierige koeien. Op een heuvel was er van een mooi en weids uitzicht te genieten. Het laatste stuk liep door de weiden parallel aan de A7 via buurtschap Engelbert terug naar de pastorie. De wandelafstand van 21 km leidde met regelmaat door drassige gronden. Onverwachte afwisseling van landschappen, práchtige Groningse luchten en prima wandelweer, er was geen spat gevallen, droegen bij. Om 16.15 stapten we de pastorie binnen. 't Was een super gezellige, smakelijke afsluiting van een mooie, maar wel pittige wandeling.

P1040730-2.jpg  P1040741-1.jpg  fullsizeoutput_ab7.jpeg  fullsizeoutput_add.jpeg

 

3 december 2017 LAW 2e etappe Hondsrugpad

Gelukkig was de ijzige waterkou en gladheid van zaterdag, op zondag verdwenen. Restaurant De Wiemel ging speciaal voor ons om 10.00 uur open. De plek aan de zolder van de woonkeuken naast de schouw om de slacht te drogen te hangen werd vroeger de wiemel genoemd. Rond het gezellig brandend haardvuur konden wij plaatsnemen. 5 Dames en 6 heren waren present. Een autoritje bracht ons naar het startpunt in Exloo, om 11.00 uur op pad. De tocht voerde ons door boswachterij Exloo langs de 2e WO oorlogsherdenking via het and van Bartje dan naar Ees richting Borger. Tot aan de lunch midden in het centrum van Borger miezerde het nog regelmatig maar na de lunch was het grotendeels droog. Vandaar naar het hunebedcentrum Borger. Op het info bord prijkte trots dat de Hondsrug de status van UNESCO Geopark heeft gekregen. De langste hunebed werd bewonderd vandaar over de Molenplaatsweg, waar nog een paar hunebedden aan stonden. Verder evenwijdig aan Bronneger langs camping Alinghoek in Drouwen over het prachtig natuurgebied van het Drouwenerzand terug door het dorp Gasselte.  In het Drouwernerzand ging de laatste regenkleding uit. De lucht was opgeklaard zelfs blauwe lucht werd zichtbaar en tekenen van zonneschijn. Na 20 km stapten wij om 15.50 de deur bij De Wiemel weer binnen. Het was heerlijk toeven rond de haard, koffie, warme choco al dan niet met slagroom. Het appelgebak kreeg een 9, het was uitzonderlijk lekker. Tegen 17.00 was het tijd om ieder zijns weegs te gaan. Afsluiting van een heel gezellig, mooie wandeldag.

 P1040767.jpg  P1040768.jpg   P1040772.jpg  P1040773-1.jpg

 

24 december 2017 Knapzakroute "Kortweg"

Bijzonder om de dag voor Kerst een reguliere  wandeldag te hebben. Tóch waren er 6 dames en 8 heren present.  Om 10.30 nam de gids de leiding, gaf uitleg over de route en toen gingen we op pad. Door het dorp langs het oude zwembad over onbekende weggetjes om de grote zandafgraving richting Zeegse. De route ging dwars door boerenland afwisselend over deels verhard en onverharde, bekende en onbekende paadjes. Zijdelings van de Zeegster Duinen was de lunch toen verder naar Oude Molen. Linksaf de molensteeg in waar een stevige wind woei, de wieken van de korenmolen de Zwaluw draaiden volop. Leuk, de molen was open voor bezichtiging en de molenaar present om uitleg te geven. Vandaar voerde de tocht terug langs het Zeegse loopje naar Tynaarlo. De miezer waar de tocht mee begon bleek van korte duur, regenjassen bleken helemaal niet nodig, 't was prima wandelweer. De wandelafstand was 16.9 km, om 15.00 stapten waren we weer terug. Bij de koffie/thee werd appelgebak met slagroom geserveerd. Het was een goed en gezellig besluit van de laatste wandeldag van 2017. Cijfer warm appelgebak met slagroom een 8. De goede wensen over en weer werden gegeven toen ieder zijns weegs ging. Tot ziens in 2018. 

   P1040788-2.jpg  P1040789.jpg  P1040791.jpg  P1040793.jpg  temporary_file-82809111.jpg