Home » Archief wandelverslagen » Wandelverslagen 2016

Wandelverslagen

13 maart 2016 Knapzakroute Mooie dorpen tussen elzensingels en landgoedbos.

Present waren 7 dames en 9 heren. Voordat we aan de route begonnen vertelde de gids over de geschiedenis van Kollum. Met name over het Kollummer oproer dat werd veroorzaakt door het verzet tegen burgerbewapening tijdens de Franse overheersing, notabelen en andere wetenswaardigheden. In het coulisselandschap passeerden we in westelijke richting bossages. Toen over de Stroobossertrekvaart en langs riviertje de Swadde. de ooievaars op hun nest werden bekeken. Via de dorpjes Kollummerzwaag, Veenklooster en Oudwoude. Alle drie maken ze deel uit van de woudstreek naar Buitenpost. De boventoon van deze tocht was de diversiteit van huizen met typische Hollandse trap-lijst-klok gevels en de verschillende bouwstijlen. Ergens midden in de route troffen we artistiek aangeklede bomen en een piano tegen.

 P1020780copy.jpg    P3130026.jpeg  P3130028.jpeg  P3130029.jpeg

3 april 2016 6e etappe Friese Woudenpad

Vanochtend meldden zich 3 dames en 6 heren in Grand Café Leave 17 in Ureterp. Met 2 auto's vertrokken we richting Hoornsterzwaag. Vlak na de start kwamen we al een leuk tafereel tegen. Een nagebouwde tram op een boerenerf. In de berm stond een informatiebordje dat iets vertelde over de tram die hier vroeger langs liep. We vervolgden onze weg in de richting van Donkerbroek. Vlak voor Donkerbroek sloegen we af op de Moskoureed richting het gehucht Moskou. Vlak voor het tunneltje onder de nieuwe N381 ontwaarden we in de verte een zogenaamde hop-over voor vleermuizen. Tussen de middag hebben we aan de rand van de Duurswouderheide  onze lunch genuttigd. Na dit mooie heide gebied met zijn vele vennetjes met namen als Modderpoel en Eendeven en een kudde schapen ging het over de Stripe waar enkele mooie Friese paarden nieuwsgierig naar ons stonden te kijken. Vervolgens doken we het bos in om even later halt te houden bij de Freule vijver. Daarna door meer open landschap. Na 19,6 km waren we terug bij het Grand cafe. 

P1020807copy.jpg  P1020809copy.jpg  P1020813copy.jpg  P1020819copy.jpg

24 april 2016 Knapzakroute De Graanrepubliek

Vanochtend arriveerden 6 dames en 4 heren in buurthuis/cafetaria Noorderlicht in Drieborg. Vlak na het verlaten van Drieborg passeerden we bloeiende koolzaadvelden zover het oog reikte. Er boven hing een donkere lucht die even later enige hagel lie vallen. Dit was vrijwel de enige neerslag die we vandaag hebben gehad. Onderweg passeerden we vele statige boerderijen. Langs landerijen en over een betonpad liepen we richting Nieuw Beerta. Daar hebben we rond het middaguur even op een bankje van het zonnetje genoten. Daarna ging het achter de kerk langs door een mooi laantje met onderweg informatiebordjes over de geschiedenis van de streek. Even later passeerden we opnieuw bloeiende koolzaadvelden en ging het langs de spoorlijn richting Bad Nieuweschans. We keken hier op een afstand naar de voormalige treinremise. Een indrukwekkend gebouw waar vroeger een draaischijf bij was waarop locomotieven konden keren en waardoor de loodsen konden worden bereikt. Weer verder langs het water streken we neer op een muurtje langs de Westerwoldsche Aa.Na enige tijd passeerden we een NAM locatie en spotten we een ree die weg rende. Daarna ging het richting Oudedijk. Dit plaatsje en de gelijknamige weg deden hun eer aan met een lange en hoge dijk waarop woningen staan.

P1020873copy.jpg  P1020848copy.jpg  P1020861copy.jpg  P1020868copy.jpg

15 mei 2016 7e etappe Friese Woudenpad

Vanochtend arriveerden 4 heren en 1 dame in Ureterp. Na de koffie zijn we in 1 auto

naar Hoornsterzwaag gereden. Daar ging het al meteen over een mooi paadje richting het noorden. onderweg genietend van het vele fluitekruid staken we enige tijd later de Opsterlanske Kompanjonsfeart over. Even verderop doken we weer een mooi bospaadje in om uit te komen op de Boerestreek. De watertoren van Lippenhuizen kwam in zicht. Maar voordat we die bereikten sloegen we rechtsaf richting de Liphuster Heide. Toen we tussen de middag het riviertje het Ald of Keningsdjip overstaken hebben we onze lunch genuttigd. Daarna ging het via de Zandlaan rechtsaf over het landgoed Lauswolt waar we tussen de golfbanen doorliepen over een oud kaarsrecht bospad. Toen we de rand van de bebouwing van Beetsterzwaag bereikten werd besloten om een klein stukje van de route door het dorp te laten voor wat het was. We liepen door weilanden die vol stonden met voorjaarsbloemen. Even later passeerden we heerlijk geurende seringen. De van Harinxmaweg werd over gestoken en hielden halt bij een levende boom waarin een groot houtsnijwerk was aangebracht. Daarna gingen we de bossen weer in. Na een tijdje over bomenrijke paadjes kwamen we op het Roggepaed uit. Na 23 km waren we terug bij het Grand Cafe.

P1020910copy.jpg  P1020920copy.jpg  P1020921copy.jpg  P1020925copy.jpg

5 juni 2016 Knapzakroute "Duik erin bij Oud en Nieuw"

Vanochtend arriveerden onder een strakblauwe lucht 5 heren en 6 dames bij restaurant Pekelahof. Na de koffie gingen we op pad. Er was enige onduidelijkheid over de route die niet was gemarkeerd met paaltjes. De route leidde ons onder andere via een park het dorp uit. Via de mooie kerklaan ging het langs een weiland en tussen het hoge gras door het Emergobos in. Nadat we het bos uitkwamen was het tijd voor een slok water en wat foto's. Via de D.H. Vinkersweg en de Tranendallaan arriveerden we in Winschoten. Hier werd even stil gestaan bij een ere begraafplaats voor gevallenen in WOII en Nederlands Indie. Tegen de middag streken we neer in de schaduw van een bomenrij voor de lunch. Vervolgens ging het door het Winschoterbos naar natuurgebied Tusschenwegen. Over een kronkelend fietspad liepen we richting het riviertje Pekel A. Even later kwamen we in Oude Pekela, in de 19e en 20e eeuw het centrum van de strokartonindustrie. Na ruim 16 km kozen 2 deelnemers ervoor om de route in te korten. De rest maakte nog een lusje door het Pekelabos. We liepen langs het water. Na 20,3 km waren we terug bij het restaurant. Een veel gehoorde opmerking was: "ik heb nooit geweten/verwacht dat het hier zo mooi is".

OudePekellaar5-6-2016020.jpg  P1020931copy.jpg  P1020941copy.jpg  P1020944copy.jpg

P1020952copy.jpg

26 juni 2016 Knapzakroute 2 x kort= 1x lang

Door de drukte van de TT Assen werden via andere wegen dan gepland Roswinkel bereikt. Er waren 5 heren en 7 dames aanwezig. Kenmerken van deze omgeving zijn het landbouwgebied, veenontginning en weidse uitzichten. Vandaag met typische Groningse luchten. De eerste lus van 12,5 km slingerde langs bloeiende aardappelvelden en geploegde akkers. In het dorp de Maten waren enkele huizen gebouwd met Duitse accenten doordat vroeger veel Duitsers werkzaam waren om het dorp te bouwen. Op een idyllisch plekje werd er gepauzeerd voor de lunch. De rust in de omgeving, bloeiende bloempjes en bezige vlinders maakten het een waardevol moment. De tweede lus van 6 km begon nadat de Hervormde kerk uit 1759, die bekend staat als de oudste in Emmen, gepasseerd werd. Bij een kruispunt tijdens een serieuze bui werd er onder de boom met herdenkingsplaat ter nagedachtenis van Berend Pierweijer, dorpsnotabele en stamvader, de regenkleding aangedaan. Onder lichte regen werd de wandeling hervat. Na een recht stuk leidde de route door een mooi aangelegd natuurgebied. Met een aantal beziens-wetenswaardigheden en langs het beekje de Runde. 

P1020996copy.jpg  033.jpg  0493.jpg  P1030001copy.jpg

17 juli 2016 Knapzakroute Tussen Delf en Eems

Vanochtend arriveerden 3 heren en 6 dames. Met het uitzicht op de Eems voelde het in het restaurant een beetje alsof we op een veerboot zaten. Vanaf de Zeebadweg liepen we de bebouwing van Delfzijl tegemoet. Daar passeerden we de voormalige Zeevaartschool. Even verderop mooie huizen langs de Menno van Coehoornsingel. We stopten bij het beeld van Maigret, bekend van de Maigret detectives van Georges Simenon. Daarna ging het langs de kronkelende Damsterdiep. Nadat we de N360 waren overgestoken arriveerden we in het terpdorp Biessum. Via het kerkepad deden we een "rondje Biessum". Omstreeks 13.00 uur kwamen we in Uitwierde. Daar hebben we op picknickbankjes de lunch genuttigd. Daarna via de Wierdeweg en Nansumerweg richting Nansum.  Net na dit dorp bevinden zich aan de dijk nog een paar bunkers die gebruikt werden door de Duitsers en onderdeel vormden van batterij Nansum.

P1030019copy.jpg  P1030029.jpg  P1030032.jpg

07 augustus 2016 Knapzakroute met aansluitend barbecue

Voor het eerste deel van de wandeling waren er 9 dames en 7 heren. Voor de laatste 3,8 km zouden 2 andere heren nog aansluiten. Met 4 auto's werd er naar het beginpunt bij buurtschap Altena zuidwest van Peize gereden. Roden/Roderesch werd gaandeweg zijdelings gepasseerd. Afwisselend over verharde, onverharde, fietspaden, wandel-en boerenwandelpaden met aan weerskanten weidse uitzichten. Langs kleine ongekende buurtschappen door het Lieversebos en het stroomdal van het Peizerdiep en Lieverse Diep. Onderweg naar het Bunnerveen ontmoetten we een fietsstoet van dames en heren in klederdracht {omstreeks 1800} op fietsen uit die tijd. In het landschap werden met regelmaat o.a. paarden, koeien, geitenbokken en een ooievaar gespot. Na de verrassende mooie 20,5 km was de vaste BBQ staf al volop aan het werk. We genoten van de BBQ en salades.

P1030110copy.jpg  P1030083copy.jpg  P1070309copy.jpg  P1070323copy.jpg

28 augustus 2016 8e etappe Friese Woudenpad

In het eetcafé verzamelden zich 3 dames en 5 heren. Uit Ureterp vertrokken we westwaarts langs de rand van Drachten richting Drachtstercompagnie. Vandaar noordwaarts  naar Rottevalle om uiteindelijk in Eastermar (oostermeer) te geraken. Onderweg ging het door weidse graslanden, bossige en modder paden en lange grintlanen. Het gebied is geboren uit het veen. langs de route waren er behalve informatie borden ook kunstwerken geplaatst om aandacht te trekken. In een van de weides liep de Nederlandse landgeit. Een inheems ras wat weer wordt teruggefokt. Verder vonden de rijpe bramen aan de kant gretig aftrek. Twee keer voelden we een rendruppel maar daar bleef het bij. Afwisselend in de hete zon, 28* , een aangenaam maar stevig windje en in de schaduw.

P1030448copy.jpg  P1030454copy.jpg  P1030460copy.jpg  P1030469copy.jpg

17 en 18 september 2016 Weekendje Ijsselvallei

Het was volop zomerweer. Ruim voor 11.00 uur verzamelden zich 4 dames en 6 heren bij het Postiljon hotel in Deventer. Na de koffie met de auto naar het startpunt in Olst. Regelmatig werden we van informatie voorzien over de geschiedenis van het gebied door informatieborden. De Ijssellinie van na 1945 is een verdedigingslinie gebouwd tussen 1951 en 1954. Bedoeld om door onder water zetten van een deel van Oostelijk Nederland het  overige deel te beschermen tegen een eventuele Russische invasie. Op de route kwamen we tegen: mooie stukken bos, een bosven, lange houtwal, overblijfselen uit de oorlog en een betonpad voor pantservoertuigen.

In rustig tempo, vanwege de warmte, ging het verder over een kerkpad, havezate de  Haere naar Deventer. In Deventer werd een een korte stadswandeling gemaakt. Daarna naar het hotel. Op zondag vertrokken we van startpunt Zutphen. Over de brug van Kanonsdijk richting Voorst, langs Empe en Busseloo. Deze route van 19,6 km ging langs uitgestrekte gladiolenvelden over open grasland, maisvelden, dijken langs de uiterwaarden van de Ijssel. Vergezichten te over. Toen de contouren van Deventer en de Ijsselbrug zich aftekenden tegen de blauwe lucht stonden we kort stil voor de mooie aanblik. Het eindpunt werd het Ijsselhotel aan de Worp bij het pontje naar de stad.

P1030537copy.jpg  P1030563copy.jpg  P1030580.jpg  P1030584copy.jpg

9 oktober 2016 9e etappe Friese Woudenpad

5 heren en 7 dames waren present. Een half uurtje met de auto  het startpunt in Broeksterwald. Klokslag 11 uur werd het dorp verlaten. De route bracht ons langs een bijzonder type molen: de Tjasker. Toen het kloosterpad op en ja echt de Goddeloze weg en dat op zondag. Vervolgens door het natuurgebied de Houtwiel, heggen en steggen, een mooi langgerekt brede laan. Rust en ruimte was ons deel. Onder de brug oer de Nije Faert was een leuk en praktisch plekje voor de lunch. En als schuilplaats voor d regen. Vervolgens naar Jistrum waar 2 mensen aansloten. langs zonovergoten weiden met mooie paarden, een slootje met moedereend en kuikens en nostalgische gehuchtjes. Uiteindelijk bereikten we het haventje van ons eindpunt in Oostermeer.

P1030634copy.jpg  P1030659copy.jpg  P1030662copy.jpg

30 oktober 2016 Knapzakroute Zwarte Dennen Staphorst.

De aanblik van de natuur in herfsttooi was een lust voor het oog. Bij de Vergulde Ros in buurtschap Halfweg verzamelden zich 7 dames en 4 heren. De route ging richting Punthorst langs de Ganzeplas naar de Zwarte Dennen. Een vijver omsloten door het Staphorster bos. Het gebied staat bekend als een ooievaars kolonie maar vandaag geen ooievaar gespot. Op een mooie plek genoten van het uitzicht over de vijver terwijl er een broodje werd gegeten. Sprookjesachtige taferelen, weidse grasgroene weiden, heidevelden en bospaadjes te over op ins pad. De herfstkleuren gouden gloed, glanzend koper en warm brons. In Ijhorst werd een ommetje gemaakt voor een bezoekje aan een speciale hoek bij de protestante gemeente. Door middel van een trappedaal hoorden we het verhaal dat zich daar in het verleden afspeelde. Toen zijdelings langs de kasteelhoeve over het landgoed Dikninge. Bij de meanderende Reest werd een korte stop gemaakt zodat we de grens tussen Drenthe en Overijssel konden ervaren. Om 15.30 uur terug bij het Vergulde Ros.

IMG_2881-2.jpg   P1030708copy.jpg  P1030676copy.jpg  P1030729copy.jpg

20 november 2016 10e etappe Friese Woudenpad

Ondanks de weersverwachting en tot grote verbazing van het Amelander Veerhuis was 't Loopje present met 5 dames en 4 heren. Een kort autoritje bracht ons naar het startpunt in Broeksterwald. De route liep door het specifieke coulissen landschap via Damwald. Langs houtwallen met veel eiken, elzen en langgerekte dorpen naar Dokkum. Dokkum deed gezellig aan. Bij de Bonte Brug was een uitkijkhuisje met een lange bank dat plaats bood aan ons allen. Toen langs de molen "de Hoop" over de stadswal  het centrum in voor het stadshuis richting Hiaure. Het regende behoorlijk toen we Dokkum verlieten. De harde wind werd een regelrechte storm. Een kort bezoekje bij de Tibetaanse stupa was welkom zodat we op verhaal konden komen. Het laatste stuk naar Holwerd werd een barre tocht. De Zuidwesterstorm was inmiddels op orkaansterkte met keiharde rukwinden. Nergens beschutting waardoor het een worsteling werd om op de been te blijven. Eén van ons werd bijna de sloot ingeblazen. De laatste km's werden met vereende kracht afgelegd.

P1030742copy.jpg  P1030751copy.jpg  P1030753copy.jpg  P1030759copy.jpg

 11 december 2016 Knapzakroute het Borgerbos

De opkomst was vandaag groot namelijk 9 dames en 10 heren. De tocht doorkruiste delen van de Hondsrug, boswachterij Borger. Over fietspaden, bospaden, zandpaden, keienpaden en ruiterpaden. Natuur met grafheuvels, hunebedden, vennetjes en heide. Mooie uitzichten, doorkijkjes en natuurschoon. Met wijsheid en beleid moesten oneffenheden, opstapjes en modderpaden overbrugd worden. Voor de lunch streken we neer bij het hunebed in Eext. Hierbij kregen we gezelschap van een kleurrijk persoon met zijn hond. Vervolgens naar boswachterij Gieten het bos in. Daarna met eerbied over natuurbegraafplaats Hillig Meer op het landgoed Heidehof.  Vandaar langs het Anderense diep terug naar de Bistro.

P1030785.jpg  P1070848.jpg  P1070869.jpg

 

 

 

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb