Home » Archief wandelverslagen » Wandelverslagen 2014

Wandelverslagen

24 augustus 2014 Drenthelaarpad Amen-Westerbork

Na een hele week regen bleek vandaag een mooie droge dag en als de zon scheen lekker warm. De Ruyghe Venne bleek een favoriete startlokatie te zijn voor allerlei avtiviteiten. Vanuit Amen gingen 4 heren en 3 dames van start. Snel leidde de tocht door het natuurgebied van Boswacherij Hooghalen, links en rechts van het pad bloeide de heide. Het grootste gedeelte van bospad Hemeloor leidde over leike brede graspaden en kruip door-sluipdoor onder en langs de omgewaaide bomen. Het gras was bezaaid met hele grote paddestoelen en zwammen. Regelmatig was er een doorkijk naar kleine weides, waarin mooie paarden zich melden voor wat aandacht. Halverwege moest er gepuzzeld worden over de routebeschrijving. Verder langs het Oranjekanaal richting Westerbork. om 16.10 uur weer tterug op het terras waar de taart ons goed smaakte.

     

14 september 2014 Knapzakroute Meerstalblok Zwartemeer

Vandaag verzamelden 5 dames en 8 heren zich bij Theehuis d'Oale Pastorie in Zwartemeer. De koffie en zelfgemaakte cake met stroopwafels vielen in goede aarde. We konden snel met de wandeling beginnen. Naast het theehuis hebben de eigenaren een bruggetje aangelegd, waardoor je meteen in het natuurgebied komt. Meerstalblok is het noordelijk deel van het Bargerveen een prachtig natuurgebied. Dode berken in de waterplassen, het huussie van Uneken, oude turfbulten, brede zandpaden, bloeiende heide en prachtige uitzichten zorgden voor veel oeh's en aah's. Staatsbosbeheer heeft dit gebied tot een aantrekkelijk wandel-en fietsgebied gemaakt. Veel bankjes, uitkijktorens, informatiepanelen, mooi aangelegde paden, vogelkijkschermen enz. Ook de windmolens van Duitsland geven een mooi zicht. Iemand wist te vertellen waarom er een kaarsrechte grenslijn is. De grens werd simpelweg met een liniaal op de kaart, streep trekken en klaar. Na de lunch ging het verder langs de grens, waarbij we ook oude grenspalen zagen. Daarna oostwaarts in Duitsland. Daar kwamen we uit in Twist. Waar in het Bargerveen al lang geen veen en turf meer wordt gestoken is dat in Duitsland nog wel het geval. Bij de Emma Kapelle werd nog een keer gepauzeerd. Deze kerk is 1 van de eerste veenkereken, gebouwd in 1907. Naar verluid heeft koningin Emma na WO-1 nog bijdragen aan de kerk gegeven. Op het kerkhofje achter de kerk liggen graven met Nederlandse en Friese namen. Daarna terug naar Nederland en terug in Meerstalblok.

         

5 oktober 2014 5e etappe Drentelaar pad Westerbork-Wijster

Onder een bewolkte hemel verzamelden zich 3 dames en 7 heren. Via de Beilerweg voerde het pad door natuurgebied het Scharreveld met bossen, stuwwallen, groene weiden, grote en kleine vennen, smalle en brede sloten. Aan de bosrand troffen we een schotse hooglander op een pad. Een mooi groot dier met grote horens. Toen via het Lintforst-Homankanaal. Op de VAM berg waanden we ons in het buitenland. Naar beneden moest met beleid want de paden waren met schapenpoep. Het gras was schoner. De laatste paar km's ging over het landgoed de "Vossenberg".

       

26 oktober 2014 Stadswandeling Groningen

Bij aankomst waren we met 17 personen. Na koffie en cake, wat was meegebracht door 1 van ons, kregen we eerst uitleg over wat we te zien zouden krijgen. Daarbij een beetje geschiedenis. Namen als Ubbo Emmius, familie Scholten, Cornelis Jetses en Geert Teis. Tijdens de wandeling kwamen we nog meer bekende namen tegen zoals Aletta Jacobs. We liepen door verschillende hofjes en zagen kerken. Het mooie station met het peerd van Ome Loeks. De theekoepel van Scholten aan de Heereweg, met vroeger een prive station. De Oosterpoort, het Damsterdiep, UMCG, de Prinsentuin, 'dÓlle Grieze, kris kras door allerlei steegjes, het Noorderplein en meer. Terug bij onze gids soep met broodjes. Helemaal top!

         

16 november 2014 6e etappe Drentelaarpad Wijster

Grijs, grijzer met gestadig lichte regen kenmerkte de dag. Weer of geen weer toch waren er 3 dames en 4 heren. Met z'n allen in de auto naar Stuifzand. Getogen in de nodige regenkleding over nattige bossage, bladerrijke, weidse, gras en blubberpaden ging de tocht. Sommige stukken waren bezaaid met bladeren in herfsttinten varierend van oud goud en brons. Een kudde schapen liep een eindje mee kennelijk vonden ze het wel gezellig dat we langs kwamen. Toen was het tijd voor een broodje. Bij een huis was 1 garage open, gelijk maar aangebeld of wij ons broodje onder dak mochten opeten. De mevrouw nodigde ons zelfs uit in de serre. In samenspraak werd besloten de route in te korten. Met frisse moed weer op pad. Voordat we om 15.10 uur welverdiend in het warme Boschzicht ons te goed deden aan het lekkers moesten er heel avontuurlijk enige obstakels genomen worden. 

 

 

 

 

 

 

 

7 december 2014 Knapzakroute Electra

De tocht was grijs en er stond een stevige woei, toch waren er 5 heren en 9 dames. Vriendelijk en gastvrij werden we ontvangen in de Waterwolf. Het wandelgebied heet `Middag-Humsterland. Vroeger was hier de Waddenzee met de eilanden Middag, Humsterland en Marne. Middag-Humsterland was ooit 1 van de dichtbevolkte gebieden van Europa. Nu nationaal landschap. Op pad in het Groningse wijdse land

met stevige tegenwind maar droog. langs de boerderijen van de gebroeders Teenstra. In 1795 hebben zij dit gebied ontwaterd en er in 1798 2 boerderijen neergezet met de gezichten naar elkaar toe. Via Kommerzijl door het natuurgebied bij de NAM lokatie. Dan door het dorpje Niezijl bij de kerk voor de lunch. Daarna in stevig tempo over het Laarzenpad langs het Niehoofsterdiep. Over grasland, modderklei, door en over hekken. Tot 3 x toe hadden we een gevallen vrouw in de groep. Gelukkig waren er handen genoeg om haar weer op de benen te helpen. De laatste km's regende het onafgebroken. Na 21 km smaakte de koffie en andere versnaperingen heerlijk.

 

 

 

 

 

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb