Home » Wandelverslagen » Wandelverslagen 2019

Zondag 14 juli Knapzakroute ‘Het Hooge Land’ o.l.v. Fred

Het was maar goed dat we gewaarschuwd waren voor de wegwerkzaamheden in en rond stad Groningen. Gelukkig viel het mee om bij Fred's huis te komen. De verhalen die Fred vertelde over aankoop en de renovatie van het monumentale pand maakte dat ieder die kon graag van de wandelpartij wilde zijn om ook de kans te hebben om het huis te bewonderen. Het was frisjes in het Hooge Land maar gelukkig was er genoeg ruimte in de garage om 10 heren en 11 dames, waarvan 1 nieuwelinge, beschut te ontvangen. Allen waren onder de indruk van het mooie huis en de grootte, zo midden in het centrum. Fred trakteerde op koffie/thee, koek en cake nog ter ere van zijn 65ste verjaardag. Toen was het tijd voor de wandeling. Het kostte enige gepuzzel met het vervoer om zowel aan de wensen vd wandelaars tegemoet te komen als op het startpunt te komen. De meeste liepen de hele route en een aantal de helft. Een kort autoritje bracht ons evenwijdig aan de Eemshavenweg bij Garsthuizen vandaar begon de tocht. Langs de rand van akkers en Zeemsloot, Fred vertelde over het ontstaan. Weidse uitzichten en goudgele tarwevelden die deden denken aan een regel uit het Gronings volkslied 'Ain pronkjuwail in golden rand' omzoomd met korenbloemen. Vervolgens door het mooie dorp Loppersum langs de Petrus en Paulus kerk naar parkeerplaats vd AH. Intussen was 1 heer uit de route op de trein gestapt. Bij de AH voegde zich de 2e groep. Vandaar via een mooi gevarieerd stukje landschap naar het dorp Westeremden met mooie karakteristieke bebouwing, het staat geboekt als beschermd dorpsgezicht. Om 16.15 was iedereen terug, de meesten bleven voor de BBQ, Het weer hielp mee want het was een stuk aangenamer dan in de ochtend zodat we gezellig buiten konden zijn. Het was nagenieten van een mooie wandeling (17.4 km) en er werd genoten van een smakelijke BBQ. De heerlijke grote kersen vers v h land in Maas- en Waal maakten de maaltijd compleet. Tot slot verzorgde Fred voor liefhebbers een bezichtiging in de Jacobikerk. Einde van een mooie wandeldag.

Zondag 23 juni LAW 8e Etappe Groot Frieslandpad Haulerwijk - Hemrik o.l.v. George

In de vroege morgen was het al duidelijk dat het een warme, zo niet tropische dag ging worden. De eigenaar van het Koetshuis in Hemrik stond al klaar om ons te verwelkomen. Een mooie locatie voor bruiloften en partijen, niet echt berekend op passanten toch waren we hartelijk welkom. Het was spijtig dat 't Koetshuis 's middags gesloten was. Het scheelde dat de auto's mochten blijven staan. Vijf heren en vijf dames paraat voor de 8ste etappe Groot Frieslandpad. Omstreeks 11.00 uur uit de Kerkstraat in Haulerwijk richting Waskemeer. Intussen liet de zon zich gelden en de temperatuur steeg. Gelukkige bijkomstigheid, het pad liep regelmatig over grote stukken door bossages en boomrijk gebied. Grote pauze was om13.00 uur op een beschut plekje aan de Duurswouder heide. Vervolgens door het dorp Wijnjewoude, buurtschap Klein Groningen, naam ontstond doordat Groningse turfstekers zich hier vestigden. Hm! dat het Groot Frieslandpad via Moskou leidde! Zo kom je nog eens ergens. Moskou bleek evenals Klein Groningen een buurtschap in de gemeente Ooststellingwerf en Opsterland. Langs de Opsterlânske Kompanjonsfeart werd een ijscoboer ontdekt, die konden we niet zomaar voorbij. De hitte begon zijn tol te eisen want de laatste km vielen zwaar. Na 2.5 km om 15.50 uur werd Blokhut Sparjeburd bereikt, heerlijk effe uitblazen met lekkers te drinken. Daarna was er voldoende moed verzameld voor de allerlaatste 2 km. Rond 17.00 uur was deze mooie maar hete tocht van 22 km met gemiddeld 30'C ten einde. Ook deze etappe liet veel variaties zien in de landschappen van de Friese Wouden en natuurgebied het Drents-Friese Wold.

Zondag 2 juni Knapzakroute “Heerlijkheid van Westerwolde” o.l.v. Fred

Vanochtend verzamelden zich onder een stralende zon en een temperatuur van al zo'n 23 graden 3 dames en 5 heren op het terras van Gon’s Theetoentje in Sellingen. Daar werden we hartelijk welkom geheten door de gastheer en gastvrouw. De menukaart beloofde veel lekkers, maar dat moesten we natuurlijk eerst nog verdienen met de mooie wandeling die de gids voor ons had uitgezet in zijn geboortestreek. Ook een andere deelnemer zijn wieg stond in deze omgeving. Nadat de koffie en thee was afgerekend vertrokken we via de Beetserweg richting de Ruiten Aa, die we overstaken om er een tijdje langs te lopen. Vervolgens liepen we langs diverse vennetjes. In de bossen was de temperatuur aangenaam, maar op de vlakke stukken van de route werd het al flink warm. Gelukkig stond er een enigszins verkoelend briesje. Bij de recreatieplas bij Sellingerbeetse (ontstaan door zandwinning) hebben we tussen de middag een korte pauze gehouden. Na de pauze liepen we door een bosje om vervolgens over de Beetserwijk te lopen. Daarbij liepen we afwisselend over het zandpad en langs de rand van het weiland aan de overkant van de sloot door een paar keer een dammetje over te steken. Verderop liepen we weer door en langs het geboomte waar we even halt hielden en keken naar een paar gebouwen van het verderop gelegen voormalige werk- en interneringskamp De Beetse Sellingen. Verderop liepen we langs een camping waarna even een kleine pauze werd ingelast op een picknickbank met scheefgezakte bankjes wat voor de nodige hilariteit zorgde. Daarna liepen we verder door het bos om even verderop om een veengebiedje heen te wandelen waar één van de deelnemers het trilveen demonstreerde. Via een oversteek over kampeerterrein De Zonnegloren doken we weer het bos in. Even later ging het via de Bovendiepsterweg het bos weer in om uit te komen bij het buurtschap Rijsdam. Het gehucht is genoemd naar een dam van rijshout, gebouwd in de Ruiten-Aa. De dam had strategische waarde bij de verdediging van de oostgrens. Het water werd naar het gebied rond Bourtange geleid door het Sellingerdiep, later Moddermansdiep genoemd. Het moeras werd daardoor nog slechter toegankelijk, zodat het ook moeilijker werd Groningen binnen te trekken. De dam werd pas in 1908 opgeruimd (Bron: Wikipedia). De Ruiten-Aa werd enige tijd gevolgd. Verderop kwam Sellingen weer in zicht en liepen we langs de plek waar de gids is geboren. Om circa 15.30 uur en na bijna 19 km arriveerden wij weer bij Gon's Theetoentje waar we ons tegoed deden aan o.a. huisgemaakte Summergenot (cijfer 10), Limoentaart (cijfer 9) en appeltaart (cijfer 9+). De gids werd bedankt voor de mooie wandeling en er werd gezellig nagepraat op het terras. Om circa 16.15 uur ging een ieder weer huiswaarts. De thermometer in de auto wees inmiddels 31.5 graden aan.

 

Zondag 12 mei LAW 7e Etappe Groot Frieslandpad Norg – Haulerwijk o.l.v. George
Vanochtend verzamelden zich twee dames en zes heren bij de theetuin van minicamping Fraai te Haulerwijk. Er stond een bord waarop wij welkom werden geheten. Daarop stond met een pijl aangegeven waar we konden parkeren. Toen we bij het theehuis kwamen werden we hartelijk ontvangen door de eigenaresse die ons voorzag van koffie en thee. Terwijl we gezellig aan het bijpraten waren brak er, terwijl de zon scheen, plots een flinke regenbui los. Voordat we vertrokken werd het toilet nog even bezocht. Daar bleek een heuse Polaroid camera aan de binnenkant van de toiletdeur te zijn bevestigd. We hebben niet kunnen controleren of hij ook echt werkte, maar het werkte wel op onze lachspieren. Toen het weer droog was stapten we in twee auto's en reden naar theehuis De Bosrand in Norg. Om circa 11.00 uur vertrokken we. Al vrij snel staken we het riviertje het Oostervoortsche Diep over. Via mooie paadjes arriveerden wij om circa 12.30 uur in Norg alwaar we onze lunch verorberden op een bankje aan de Brink. Kort voor het dorp Een staken we het riviertje het Groote Diep over. Al wandelend door Een kwam een klein rood katertje naar ons toe. Hij was vervolgens niet meer bij ons weg te slaan en liep ons achterna. De gids besloot om het beestje terug te brengen naar het huis waar we hem hadden aan getroffen. De bewoonster vertelde dat het niet haar kat was, maar dat ze een oogje in het zeil zou houden. Door dit oponthoud was een groepje van drie personen vooruit gelopen. Omdat ze niet meer te zien waren werd één van hen gebeld. Het bleek dat ze een zij paadje hadden gemist. Toen de groep weer compleet was vervolgden we onze weg. Onderweg hebben we nog even op een picknick bank bij een schooltje gezeten om de laatste meegebrachte broodjes, fruit e.d. op te eten en een slok drinken te nemen. Tussen Een en Haulerwijk staken we de provinciegrens over en waren we weer in Friesland. Om circa 16.15 uur waren we na 22 km weer terug bij de theetuin. Daar laafden wij ons op het zonnige terras aan thee en koffie die, net als vanochtend, werd geserveerd in sierlijke porseleinen kopjes. Ook werd er gesmuld van de huisgemaakte appeltaart met echte slagroom (cijfer 9) en koek. Er werd gezellig na gepraat over de mooie wandeling. Blijkbaar waren we een fotogenieke groep want de eigenaresse vroeg of ze ons op de foto mocht zetten. Deze foto plaatst zij binnenkort op haar website (www.campingfraai.nl). Om circa 16.45 uur stapten we in de twee achtergebleven auto's en reden we, uitgezwaaid door de eigenaresse, terug naar Norg. Vanuit daar ging een ieder weer huiswaarts.
 

Zondag 21 april, Trage Tocht Bakkeveen o.l.v. Jan René

We begonnen met koffie bij de slotplaats nabij Bakkeveen. Het karakteristieke pand is 1818 gebouwd als slotboerderij. Nadat het pand in 1997 eigendom werd van natuurmonumenten doet het dienst als theehuis voor toeristen. Vroeger stond op deze plaats een slot genaamd Blauwhuis, dat werd in 1668 gebouwd en was eigendom van de familie Aylva. Bij het slotplaats hoort een groot landgoed, voornamelijk bos, ’t Oude Bosch. Dit was samen met de Duurswouderheide het gebied waar onze wandeling was gepland. Nadat we onze koffie betaald hadden liepen we langs het kanaal met 4 dames en 7 heren onder leiding van de gids richting Bakkeveen. Het weer zat vandaag absoluut mee! Het werd een droge stralende dag vol zonneschijn en boven de 20 graden. Het gebruik van zonnebrandmiddelen was geen overbodige luxe en bijna iedereen had een hoofddeksel op. In Bakkeveen gingen we rechtsaf de Duerswâldmer Wei in. Na enkele bebouwing liepen we rechtsaf het bos in. De wandeling ging verder langs de Sterrenschans, een serie oude wallen die als verdedigingswerk dienden. In het bos was het heerlijk beschut tegen de brandende zon. De tocht ging verder langs heide en vennetjes. Na een tijdje kwamen we bij een groot open veld met weer heide en grote vennen. Om langer van het uitzicht te kunnen genieten werd besloten hier een kleine pauze in te lassen.

Bij een bankje aan de rand van dit veld namen we wat eten en drinken tot ons en werd er weer hevig gesmeerd. Het veld van het uitzicht was het Duurswouderheide. De wandeling ging verder langs de rand van dit grote heideveld richting Wijnjewoude. Onderweg kwamen we langs weilanden waar alweer de eerste koeien buiten liepen. Bij Wijnjewoude liepen we voor het kerkje met kerkhof langs en staken de weg over om weer het bos in te gaan. Na de grote pauze gingen we verder naar de Freule vijver waar even kort het prieeltje van bomen / struiken werd bezocht. Uiteindelijk ging het via ’t Oude Bosch weer terug naar de Slotplaats, waar werd genoten van een drankje en sommige van ons met gebak. De Oranjekoek was een 8 waard en het Appelgebak werd beloond met 7.8333333etc. Het was een mooie gezellige en zonnige lentedag.

Zondag 31 maart LAW 6e Etappe Groot Frieslandpad Annen - Norg o.l.v. George

Wát een verschil met de regendag, 3 week geleden. Hoewel de dag bewolkt begon, liet het zonnetje zich al gauw zien. Op het terras bij theehuis 'de Bosrand' waren 7 heren en 5 dames present.  Een goed begin met lekkere koffie/thee uitgeserveerd door vriendelijk personeel.  Om 11.00 uit Annen via hunebed D9 door het tunneltje onder de N34 via het Kniphorstbosch naar Schipborg, langs restaurant de 'Drentsche Aa'. De grote mijlpaal LAW wees de af te leggen afstand. De tocht voerde over veel bekend terrein maar ook door nieuw heringerichte landschap en ontwikkelingen. Toen door Zeegse bij Tynaarlo langs restaurant 'Perron 3' daarna via het oude zwembad naar één van de leden thuis want daar had George de lunchpauze besproken. In het zonnetje op het terras werden we getrakteerd op vers gezette koffie en thee. Na een gezellig, gemoedelijk, half uurtje vervolgden we het pad dwars door het dorp Vries, over Zeyerstrubbense heide waarbij een korte stop uitzicht gaf over de heide vervolgens richting Peest en vandaar terug naar het theehuis waar we om 16.30 aankwamen. Ondanks de drukte, zorgde de gastvrije, vriendelijke eigenaar dat er voor ons een tafel vrij gemaakt werd, waarvoor onze hartelijke dank. Consumpties en lekkers werden dankbaar afgenomen. Onder gezellig gekeuvel werd o.a. de 'Drentse turf' geproefd, dat smaakte goed. Het mooie wandelweer droeg bij dat de mooie, afwisselende route van 22 km tot zijn recht kwam. Rond 17.00 vertrok ieder zijns weegs.

Zondag 10 maart 2019 Knapzakroute “8 van Diever” o.l.v. Jaap

Maart roerde zijn staart. Weinig keren in het 't Loopje bestaan dat de weersvoorspelling bewaarheid werd. Desalniettemin waren er 6 heren en 4 dames present. Eterij 't Nieuwscafé straalde sfeer en warmte uit, het klantvriendelijk bekwaam personeel droeg daaraan bij. Gewapend tegen de regen vertrokken we in noordelijke richting, over en evenwijdig aan Vledder Aa, langs akkers, weides, over heide en door bosschages. Vanaf vertrek tot aan de lunch liepen we in lichte regen, dat was goed te doen. Bij de lunch pauze rond 12.00 regende het serieus zodat ons broodje in de regen genuttigd werd. Gekke mensen, hè! Doordat het gestadig bleef regenen bedacht onze gids een afkorting. Echter de oversteek door een weide mislukte, want bij het hek stond een prachtige zwarte stier (Spaans ras) imposant te wezen. Een van de dames stelde voor dat de heren de dames hoffelijk bescherming konden bieden door in box-slagorde de doortocht te maken. De aanblik van de stier was zodanig dat de heren besloten meer hoffelijkheid te bieden door een omtrekkende beweging. Grinnik! In het dorp Wateren liepen wij zonder te weten langs het geboortehuis van Dr.Pol (The incredible Dr.Pol). Verder ging de tocht deels over fietspad, meest over verschillende soorten bospaden terug naar Diever. Om 15.00 terug in het café. Nat en plakkerig namen we (stand) plaats want de kleding was niet voor ieder afdoende om het droog te houden. Koffie/thee/chocomelk/pilsje etc. werden gretig afgenomen. Een 8+ voor het appelgebak, ook was er echte slagroom. Voor zover wij het konden beoordelen was zowel het aanbod eterij als drinkerij van hoge kwaliteit. Intussen zagen we dat de regen was omgeslagen in natte sneeuw, in tegenstaande zuid-en west NL, was er geen noemenswaardige wind. Einde van een natte wandeldag maar wel met gezellig samenzijn. Zelfs in de regen was te zien dat de gids een mooie route had uitgezocht om ons door verschillende landschappen en natuurgebied te leiden. Deze route is op termijn zeker een herkansing waard. Wandelafstand 19 km.

Zondag 17 februari LAW 5e Etappe Groot Frieslandpad Oude Verlaat - Annen o.l.v. George

Op deze prachtige winterse lente-achtige dag verzamelden zich 6 dames en 8 heren in eetcafe De Grutter. De eigenaar had speciaal voor ons de deur geopend en verzorgde koffie/thee. Een autoritje bracht ons naar het begin aan de Hellingwal in Muntendam. Om 11.05 liepen we door het leuke centrum van Muntendam naar Veendam.  De tocht voerde dwars door het midden van Veendam, langs het Veenkoloniaal museum. Veendam bleek vroeger het centrum van de Veenkolonieen te zijn. In de 19e eeuw zelfs een belangrijke scheepvaartplaats. Voor velen een openbaring waarbij één van ons haar vroegste jeugdherinneringen ophaalde. Verder door wijk Sorghvliet naar het recreatiegebied Borgerswold met witgeschilderde ophaalbrluggetjes, zwemstranden, een zeilplas en meer. Na de zeilplas volgde een hoogte met uitzicht over water en de bebouwing in de verte. Helder blauwe lucht en zonneschijn maakten van uitzichten en aanzichten mooie plaatjes. Dwars door akkers en velden naar het karakteristieke, beschermd Drents dorpsgezicht Annerveenschekanaal via het kerkepad kwamen we naast de Waterstaatskerk uit, Tegenwoordig een museum annex restauratie: de Heerencompagnie. Een dame en 3 heren korten de route(14 km), de rest liep via Nieuw Annerveen over en evenwijdig aan de Hunze terug naar Annen. Wandelafstand uiteindelijk 22 km. Rond 16.30 was iedereen terug. De Grutter heeft op het menu de enige echte onvervalste eirerbal dat gretig aftrek vond en cijfer 8 kreeg toebedeeld.  Zoals vaker opgemerkt overtreft het Groot Frieslandpad onze stoutste verwachtingen. Einde van een mooie, gezellige wandeldag.

Zondag 27 januari Knapzakroute “Oud Anloo en omgeving” o.l.v. Jan S.

Ondanks de onheilspellende weersverwachting waren er 8 dames en 9 heren present. Ook Gelderland was vertegenwoordigd met twee deelnemers. Berekend op een natte wandeling, nadat onze gids de wandelaars had geteld, liepen we om 10.40 richting Schipborg.  De tocht bracht ons in het esdorplandschap van Drentsche Aa en Strubben Kniphorstbosch, langs het Anloerdiepje over bospaden, heide en weide, met een korte stop voor een mooie inkijk op t landgoed de Schipborg, ontworpen door de welbekende architect Berlage. Hoewel het regenachtig was deed het geen afbreuk aan de wandeling door dit mooie natuurgebied. Via hunebed D7 in de Gasterse duinen naar de lunchstop. Om 11.20 kort er voor werd het droog en bleef het ook tijdens de lunch, zelfs het zonnetje liet zich gelden. De paarden die we onderweg zagen vonden het ook fijn dat wij langs kwamen. Verder langs Schipborgse Diep en Oudemolensche Diep. Om 14.00 een korte bui daarna was het weer min of meer droog. Toen met een lus tussen Oude Molen en Anloo terug. Omdat buienradar vanaf 15.00 flinke regenbuien voorspeldde werd er zonder stoppen doorgestapt. Om 15.10 stapten we het warme café binnen, ontdaan van natte kleding en schoeisel namen we  plaats. Terwijl we aanschoven aan de gedekte tafel zagen we buiten blauwe lucht en zon. De regen bleef uit. Ook twee andere leden sloten zich aan. Onze gids werd hartelijk bedankt voor de mooie, afwisselende route getint met prehistorie en geschiedenis. De gemoedelijke sfeer met elkaar bracht gezelligheid daarbij werd er genoten van heerlijke stamppotten en bijbehoren. Einde van goed geslaagde dag. 

 

Zondag 6 januari Knapzakroute ‘Nieuwjaarsrondje Stad’ o.l.v. Jan Hendrik

Vanochtend meldden zich 3 dames en 7 heren bij het huis van de gids. Iedereen wenste elkaar bij binnenkomst een gelukkig en gezond 2019.  Om circa 10.45 uur gingen we op pad voor een wandeling door Stad (zoals de stad Groningen door de inwoners wordt genoemd). Via de Rademarkt, Trompbrug, Trompkade, gingen we over de Bontebrug, via de Oosterhaven linksaf over de brug in de Europaweg en direct na de brug linksaf over de Oosterkade. Onderweg hielden we af en toe even halt zodat de gids wetenswaardigheden over de plek waar we op dat moment waren kon vertellen. We vervolgden onze weg over het Damsterdiep, Oostersingel, Oostersingeldwarsstraat en Petrus Campersingel alwaar we een kijkje namen bij het Typografengasthuis. Vervolgens via het Hanzeplein door het UMCG en weer naar buiten via de Oostersingel en de Bloemsingel waar we even halt hebben gehouden bij DOT Groningen. Dit is een multifunctionele, creatieve (ontmoetings)plek nabij het stadsstrand. De gids nam ons vervolgens mee door de nieuwbouw aan de Langestraat waarna het via de Bloemsingel verder ging naar de watertoren Noord. Via het Doopsgezind Gasthuis ging het via de Nieuwe Boteringestraat en Kleine Rozenstraat naar het Middengasthuis. Vandaar via de Nieuwe Kijk in ’t Jatstraat en Grote Leliestraat naar het Sint Martini Gasthuis. In een parkje achter het nabijgelegen Pieternella Gasthuis was het tijd voor de lunch stop. Na de lunch ging het richting het Noorderplantsoen. Daar bleek restaurant Zondag, waar Jan Hendrik even een kleine stop voor wat drinken wilde houden, vol te zijn. Besloten werd om te kijken of er plek was bij Stadscafé Double A aan de Westerkade. Via een ommetje dat o.a. leidde langs de Westerhaven en de Sluiskade kwamen we aan bij het café. Er was genoeg plek en we bestelden alleen wat te drinken want we wilden natuurlijk wel ruimte in onze maagjes houden voor al het lekkers dat de gids ons vanmiddag nog voor zou schotelen bij thuiskomst. Na dit intermezzo gingen we weer op pad (twee heren waren inmiddels naar huis gegaan). Op de Ganzevoortsingel namen we een kijkje in de Russisch Orthodoxe Kerk.  Omdat we vandaag verschillende hofjes hebben bezocht riep de wandeling herinneringen op aan de hofjes wandeling die we in 2014 hebben gedaan. Na 12 km wandelen arriveerden we om 14.45 uur zat de wandeling er weer op. Twee dames sloten zich aan. Gezellig bij elkaar zittend hebben we getoost op het nieuwe jaar en werden we rijkelijk voorzien van kniepertjes, wafeltjes (gebakken door een vrouwenvereniging uit Stadskanaal), overheerlijke groentesoep, krentenbroodjes en drinken. Om circa 16.00 uur gingen de meeste mensen weer naar huis. De gids werd hartelijk bedankt voor de mooie wandeling, de gastvrijheid en het heerlijke eten en drinken.